2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aki fát ültet, bízik a jövőben

„Az erdők nem csak a szemünket és a lelkünket nyugtatják meg. Kulcsszerepet játszanak napjaink legnagyobb kihívásával, a klímaváltozással szemben, emellett oxigént termelnek, szűrik a por- és zajszennyezést, segítik a talajmegőrzést” – mondta Nagy István agrárminiszter, a 22 millió facsemete ültetéséről szóló bejelentése után.

A facsemeték a tavaszi ültetési időszakban kerülnek a földbe. Ez az ország egyes területein néhány hét eltéréssel február–március fordulóján kezdődött, amikor a fagyos talaj felengedett, és körülbelül egy hónapig tart, amíg az ültetendő csemeték rügyei ki nem bomlanak – mondta Nagy István az Origónak adott interjúban. A tervek szerint ez körülbelül 2500 hektár területet jelent majd.

Illusztráció: Pilisi Parkerdő – Parkerdő az emberért/Facebook

A tavaszi erdősítésekre a gyorsan érkező meleg idő miatt sokszor csak néhány hét áll rendelkezésre, amit ezalatt nem lehet kivitelezni, azt októberben lehet majd elvégezni.

Országosan évente 11-13 ezer hektáron újítják meg mesterségesen, azaz csemeteültetéssel vagy magvetéssel az erdőt, aminek mintegy fele az állami erdőterületen történik.

Az egyes fafajok alkalmazhatóságát a termőhelyi adottságok döntik el, és erdőtörvényi előírás szerint, ahol lehetséges, ott előnyben kell részesíteni az őshonos fafajok természetes úton, magról születő csemetéit, ezért a domb- és hegyvidéki területeken, valamint a természetvédelmi oltalom alatt álló erdőkben jellemzően a természetes úton születő fákból nevelik az új erdőt.

A fiatalítás mellett fontos cél a fával borított terület arányának növelése is. Jelenleg mintegy 2 millió hektárt, azaz az ország területének ötödét borítják erdők. Magyarország az I. világháború óta megduplázta erdőterületét.

A rendszerváltozás óta végrehajtott mintegy 190 ezer hektár erdőtelepítést jellemzően a magán-erdőgazdálkodásban hajtották végre, ott állt rendelkezésre elegendő szabad földterület, és a nemzeti, illetve európai uniós forrásokat is erre lehetett használni.

Arra a kérdésre, hogy miért fontos az erdőterületek növelése, a miniszter azt mondta:

különösen a klímaváltozás miatt kiemelkedően fontos az ország környezeti állapotának javítása.

Ha erdőket telepítünk, minél több fát ültetünk az utak mentén, intézmények mellett, városokban és falvakban, azzal mérsékelni lehet a klímaváltozás káros hatásait, miközben természeti értékekben bővelkedő élőhelyeket hozunk létre, és megújuló nyersanyagot állítunk elő.

A fák megkötik a légköri szenet, oxigént termelnek, hűtik és párologtatásukkal felfrissítik a környezetüket.

Emellett az erdők egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak. „Aki fát ültet, bízik a jövőben” – tartja a mondás, és a kormány bízik a magyar agrárium jövőjében.

Azért is fontos az erdőterületek növelése és frissítése, mert tapasztalatok szerint egyre több család tölti a szabadidejét túrázással, erdőjárással.

A magyar erdők a leglátogatottabb belföldi turisztikai helyek közé tartoznak.

Az erdei szálláshelyeknek, kilátóknak, ökoturisztikai látogatóközpontoknak és pihenőhelyeknek köszönhetően számtalan lehetőség nyílik a zöldben eltöltött aktív kikapcsolódásra.

Az agrártárca célkitűzései között szerepel az erdei turizmus további fejlesztése. Újabb turistaházak felújítását tervezik. Hangsúlyt fektetnek az erdészeti oktatás fejlesztésére, valamint ismeretterjesztő programok szervezésére, hogy a természeti értékeket megismerve minél többen magukénak érezzék az erdők védelmét.

Neked ajánljuk
Megszüntették a wisconsini szürke farkasok védettségét, egyharmadukat kiirtották Erdőben és szántóföldön pusztít a tűz Spanyolországban (képekkel) Magyar szabadalom segíti a mezőgazdasági műanyaghulladék hasznosítását Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam