2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem tett jót az ember népességnövekedése a kelet-afrikai állatrezervátumoknak

A kenyai Masai Mara Nemzeti Park és a tanzániai Serengeti Nemzeti Park egyedülálló ökoszisztémát alkot a vadállatok számára Kelet-Afrikában. Habár a két ország területén elhelyezkedő rezervátum szigorúan védettnek számít, a területet körülvevő emberi települések veszélyeztetik az ottani ökoszisztémát.

A Groningeni Egyetem Scince-ben megjelent tanulmánya szerint a Tanzánia és Kenya határánál elhelyezkedő védett terület peremein élő népesség száma jelentősen gyarapodott a közelmúltban: 1999 és 2012 között évente átlagosan 2,4 százalékkal nőtt.

Azonban nemcsak a lakosságszám növekedett, hanem több lett a megművelt föld és a haszonállat is a térségben.

A Masai Mara Nemzeti Park Fotó: wikimedia.org

Michiel Veldhuis, a hollandiai Groningeni Egyetem kutatója az elmúlt négy évtizedből származó adatokat elemzett. Kutatása szerint

a természetvédelmi terület határán lévő egyes térségekben csak az utóbbi évtizedben négyszeresére nőtt a lakosságszám. Ezzel egy időben a nagyobb vadállatok állományának több mint 75 százaléka tűnt el a kenyai Masai Mara Nemzeti Park természetvédelmileg különösen jelentős területeiről.

Egyes területeken egyre több ember épít házat, a marhapásztorok pedig egyre inkább a védett területeken keresnek legelőt. A vadállatok emiatt visszaszorultak a természetvédelmi terület belső részeibe, így egyre kevesebb hely maradt nekik a legelésre. Mindemellett megszakad a zebrák, a gnúk és a gazellák szokásos vonulása is.

A Serengeti Nemzeti Park Fotó: pxhere.com

A Tanzánia északi részén elterülő Serengeti Nemzeti Park és a Kenya déli részén található Masai Mara Nemzeti Park Afrika egyik legnagyobb természetvédelmi területe. A közel 40 ezer négyzetkilométer nagyságú rezervátumon évente mintegy egymillió gnú, félmillió gazella és kétszázezer zebra vonul át, vizet és legelőket keresve.

Neked ajánljuk
Sikerült megmenteni a legritkább nagy-britanniai hüllő élőhelyét Sokat javult a Bükki Nemzeti Park kisvízi élőhelyeinek védelme Országos sasszámlálásra készülnek a madárvédők a hétvégén Megint a műholdak tűntek fel fényfüzérként az égen (videókkal) A kriptovalutáknál alkalmazott technológia a művészi aukciókra is betette a lábát...
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam