2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kétéltűeket világszerte tizedelő betegség „része a Földön zajló hatodik tömeges kihalásnak”

Békák, varangyok és szalamandrák tömegeinek pusztulását okozta az elmúlt ötven évben a Batrachochytrium dendrobatidis nevű rajzóspórás gomba miatt kialakult kitridiomikózis. A kutatók szerint soha egyetlen betegség sem okozott még ekkora pusztítást a természetben az ez irányú feljegyzések kezdete óta.

A fertőző betegség ma már a világ több mint hatvan országában jelen van, a legsúlyosabban Ausztrália, Közép-Amerika és Dél-Amerika területét sújtja.

A vadvilágot érintő, erősen fertőző betegségek – köztük a kitridiomikózis – hozzájárulnak a bolygón zajló hatodik tömeges kihaláshoz”

– idézi Ben Scheele-t, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársát a BBC hírportálja.

A kutatók három évtizeddel ezelőtt figyeltek fel a kétéltűek világszerte tapasztalható pusztulására, és hamarosan azonosították az „elkövetőt”. A Batrachochytrium dendrobatidis nevű gomba a kétéltűek bőrét támadja meg, és gyakorlatilag „élve felfalja” őket.

Egy kitridfertőzött Tirrén festett béka Fotó: SPL

A kutatók főbb megállapításai közé tartozik, hogy a betegség mostanáig legalább 501 kétéltűfajt – az ismert fajok 6,5 százalékát – sodorta a kihalás szélére.

Kilencven fajról megerősítették vagy feltételezik, hogy kipusztult a vadonban, míg a többinek 90 százalékkal csökkent a populációja.

Sok faj esetében közvetlenül a betegség számlájára írható a pusztulás, másoknál azonban az élőhely elvesztésével, a klímaváltozással és a betolakodó, ragadozó fajokkal együtt járul hozzá a fajok kipusztulásához.

A kutatók szerint a globalizáció és a vadkereskedelem az elsődleges oka a globális járványnak és a betegség folyamatos terjedésének.

Neked ajánljuk
Életveszélyes a lébényi erdő A gerincesek pusztulásának a duplája zajlik, mégis alig tudunk róla Egy lépéssel közelebb a banángeddon Ultrafast fashion: amikor már a fast fashion sem elég gyors Szeptembertől támogatás a naperőművekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam