2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kétéltűeket világszerte tizedelő betegség „része a Földön zajló hatodik tömeges kihalásnak”

Békák, varangyok és szalamandrák tömegeinek pusztulását okozta az elmúlt ötven évben a Batrachochytrium dendrobatidis nevű rajzóspórás gomba miatt kialakult kitridiomikózis. A kutatók szerint soha egyetlen betegség sem okozott még ekkora pusztítást a természetben az ez irányú feljegyzések kezdete óta.

A fertőző betegség ma már a világ több mint hatvan országában jelen van, a legsúlyosabban Ausztrália, Közép-Amerika és Dél-Amerika területét sújtja.

A vadvilágot érintő, erősen fertőző betegségek – köztük a kitridiomikózis – hozzájárulnak a bolygón zajló hatodik tömeges kihaláshoz”

– idézi Ben Scheele-t, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársát a BBC hírportálja.

A kutatók három évtizeddel ezelőtt figyeltek fel a kétéltűek világszerte tapasztalható pusztulására, és hamarosan azonosították az „elkövetőt”. A Batrachochytrium dendrobatidis nevű gomba a kétéltűek bőrét támadja meg, és gyakorlatilag „élve felfalja” őket.

Egy kitridfertőzött Tirrén festett béka Fotó: SPL

A kutatók főbb megállapításai közé tartozik, hogy a betegség mostanáig legalább 501 kétéltűfajt – az ismert fajok 6,5 százalékát – sodorta a kihalás szélére.

Kilencven fajról megerősítették vagy feltételezik, hogy kipusztult a vadonban, míg a többinek 90 százalékkal csökkent a populációja.

Sok faj esetében közvetlenül a betegség számlájára írható a pusztulás, másoknál azonban az élőhely elvesztésével, a klímaváltozással és a betolakodó, ragadozó fajokkal együtt járul hozzá a fajok kipusztulásához.

A kutatók szerint a globalizáció és a vadkereskedelem az elsődleges oka a globális járványnak és a betegség folyamatos terjedésének.

Neked ajánljuk
Kihalás megakadályozása: sikerült megfejteni az ebihalak egy rejtélyét Kihalás megakadályozása: sikerült megfejteni az ebihalak egy rejtélyét ENSZ-jelentés: a világ nem teljesítette a biodiverzitási célokat ITM: Az eredményes klíma- és természetvédelem kulcsszereplői a fiatalok 45 éves a Kiskunsági Nemzeti Park
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam