2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ahogy várható volt – a rovarok visszaszorulásával a madarakért is aggódhatunk

Az elmúlt 25 évben a rovarevő madarak száma jelentősen visszaesett az Európai Unió területén.

A madárvilágnak nagyjából felét kitevő, elsősorban rovarokkal táplálkozó fajok száma 1990 és 2015 között az Euróapi Unió országaiban átlagosan 13 százalékkal esett vissza – derült ki a Senckenberg Biológiai Sokféleség- és Klímakutató Intézet (SBiK-F) és a Német Összehangolt Sokféleségkutatásért Központ (iDiv) közös felméréséből.

A Conservation Biology című szaklapban publikált tanulmány elkészítéséhez a kutatók a madarak Európa-szerte vizsgálták a madarak táplálkozása és az egyedszámok alakulása közti összefüggéseket. A csökkenés elsősorban az intenzív mezőgazdasági művelés alá vont területeken volt jellemző, különösen a mezőkön, réteken és legelőkön előforduló fajok esetében találták aggasztónak a helyzetet.

A madárszám csökkenésének hátterében a kutatók szerint minden bizonnyal az elégtelen táplálékmennyiség áll –vagyis a rovarok visszaszorulása.

A barázdabillegető is bajban van... Fotó: Andreas Trepte/Wikimedia Commons

A monokulturális mezőgazdasági gyakorlat nyomán a kis erdőfoltok, parlagon hagyott sávok és árokpartok eltűnnek, márpedig ezek sokszínű növényvilága a rovarok számára ideális körülményeket, a madaraknak pedig alkalmas fészkelőhelyet szolgáltatott. Azoknak a madaraknak, amelyek a kártevő rovarok ellen a legfontosabb szövetségeseink lehetnének...

Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet RSD – A marasztalt folyó, 1–2. rész (természetfilm) Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam