2019. augusztus 24., Bertalan
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztrália delfinjei is megsínylik a klímaváltozást

Az Ausztrália nyugati partjainál fekvő Cápa-öböl elsősorban az itt élő delfinekről híres, és az öböl mint kiemelt természeti érték az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Egy most publikált tanulmány szerint a hőség a delfineket is megviseli.

A klímaváltozás miatt az ott élő delfinek szorult helyzetbe kerültek – állapította meg az a nemzetközi kutatócsoport, amelyet a Zürichi Egyetem két tudósa, Sonja Wild és Michael Krützen vezetett. A Zürichi Egyetem közleménye szerint a kutatócsoport tagjai hosszú időn át több száz állaton vizsgálták, hogy milyen hatást gyakorolt rájuk a 2011-es nagy hőhullám.

Ekkor a vízhőmérséklet 4 Celsius-fokkal emelkedett a sokévi átlag fölé.

Delfin anya és borja a Shark-öbölben Fotó: sciencedaily.com/Sonja Wild

A hőhullám hatására kihaltak a tengerifűmezők és csökkent a halállomány is. A 2007 és 2017 közötti időszak adataiból kiderül, hogy a hőhullám után 12 százalékkal csökkent a delfinek túlélési esélye, és a hőség megzavarja a delfinek szaporodásbiológiáját.

A hirtelen beállt hőség miatt a nőstények kevesebb borjat hoztak a világra, a hőhullámnak ez a hatása még 2017-ben is észlelhető volt.

Az, hogy az utódszám még hat év után sem normalizálódott, meglehetősen szokatlan. A hőhullám negatív hatásainak mértéke a kutatókat is meglepte.

Neked ajánljuk
A nemüket is meg tudják határozni, a klímaváltozást is ki tudják védeni a teknősembriók Homokdűnékkel védenek meg egy kelet-angliai települést a tengerszint-emelkedéstől Valóban jót tesznek a vegánok a Földnek – írja egy kiszivárgott hivatalos jelentés A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam