2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Színpompás mókus ugrál az ágakon az indiai erdők mélyén

Különleges mókus rejtőzik az indiai erdők lombkoronájában. A malabári királymókus, avagy másik nevén indiai királymókus nemcsak nagy termetével, hanem élénk színével is kitűnik fajtársai közül. A látványos bundájú rágcsáló a Madhja Prades államtól délre elterülő lombhullató erdők és trópusi esőerdők lakója.

Ez a félénk mókus a földön ritkán látható, a fák tetején építi meg ágakból és levelekből készült nagy fészkét. Amikor megriad, az ágra lapul, vagy egy vastag fatörzs mögé bújik. Fő ellenségei közé a ragadozó madarak tartoznak, de a leopárd is vadászik rá.

Nagyjából kétszer akkora, mint egy szürke mókus. Bozontos farka hosszabb, mint testének többi része együttvéve. Táplálékkeresés közben az ágak közt akár hat méterre is képes elugrani. Bogyókat, tobozokat, fakérget, növényi nedveket és terméseket, valamint rovarokat és tojásokat is eszik.

Az indiai királymókus jelenleg nem számít veszélyeztetett fajnak, ám a városok terjeszkedése, illetve élőhelyének zsugorodása miatt száma folyamatosan csökken. Ezek a rágcsálók nemcsak termetük és kivételes színük miatt számítanak különlegesnek, hanem azért is, mert a mókusok egy ősi csoportját képviselik. Egy egyedülálló evolúciós csoport, amely már régóta itt van, s remélhetőleg ez sokáig így is marad.

Fotók: erdekesvilag.hu
Neked ajánljuk
Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben Eresztvényben zárult a Muzsikál az erdő 2020-as programsorozata A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam