2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ifjabb Cousteau is bekapcsolódott az orosz cetbörtön foglyainak kiszabadításába

Jean-Michel Cousteau, az Ocean Futures Society vezetője csapatával együtt kezdte el megvizsgálni a fogságban tartott állatok egészségi állapotát. A francia szakember annak idején részt vett a Szabadítsátok ki Willyt! című filmben szereplő kardszárnyú delfin, Keiko természetbe való visszailleszkedésének segítésében is.

Jean-Michel Cousteau, a világhírű óceánkutató, Jacques Cousteau fia múlt héten kapcsolódott be az orosz távol-keleti „cetbörtönben” tartott 87 fehér és 11 kardszárnyú delfin kiszabadításába, amelyről Oleg Kozsemjakóval, a távol-keleti Tengermellék terület kormányzójával egyeztetett.

Cousteau megköszönte a mentésben való részvételre való felkérést és kijelentette, hogy csapatának célja nem a bírálat, hanem a tapasztalatcsere.

Jean-Michel Cousteau és a Szabadítsátok ki Willyt! című film főszereplője, Keiko Fotó: Pinterest

A tervek szerint az Összoroszországi Halgazdasági és Óceántani Kutatóintézet, valamint Cousteau csapatának szakemberei az együttműködés keretében

videokamerákat helyeznek el a „cetbörtön” medencéiben annak megfigyelésére, hogyan viselkednek az állatok az emberek távollétében. Ennek az információnak kulcsszerepe lesz a cetek számára egyénileg kialakítandó visszaalkalmazkodási tervek kialakításában.

A természetbe való visszaillesztés konkrét módjáról április közepe táján konzíliumot fognak tartani. A szakértők egyetértenek abban, hogy az emberhez szokott állatok visszaszoktatása a természetbe sok időt vehet igénybe. Az orosz sajtóban megjelent hivatalos becslés szerint a cetek természetes közegükbe való visszaterelésének költsége elérheti a 4,6 millió dollárt.

Arnold Schwarzenegger osztrák származású amerikai színész, volt kaliforniai kormányzó (b) és Jean-Michel Cousteau francia tengerkutató és környezetvédő a Wonders of the sea 3D című természetfilmjük bemutatója alkalmából tartott fotózáson a 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2017. május 20-án. A filmet Jean-Michel Cousteau rendezte Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

A március elején elhangzott hivatalos bejelentés szerint

a delfineket első lépésként a Vlagyivosztok melletti Russzkij-sziget egyik öblébe, egy ott kialakítandó ideiglenes központba fogják áttelepíteni.

Az ott üzemelő, a nagy testű tengeri állatok tartására szolgáló központot alkalmassá kívánják tenni arra, hogy az odaköltöztetendő állatokat felkészítsék a visszaalkalmazkodásra.

Mint arról korábban tudósítottunk, az orosz Távol-Kelet Tengermellék régiójában, a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja-öbölben tavaly felfedezett „cetbörtön” akkora felháborodást keltett Oroszországban, hogy az ügybe a Kreml is beavatkozott. Az állatokat külföldi – sajtójelentések szerint főképp kínai – delfináriumok számára fogták ki törvénytelenül az Ohotszki-tengerből, és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között.

A „cetbörtön” felülnézetből Fotó: youtube.com

Vlagyimir Putyin elnök február 22-én elrendelte, hogy az illetékes állami szervek fogjanak össze és dolgozzanak ki megoldást a problémára. A delfinek mentésében a természetvédelmi, az agrár-, a halászati és a belügyi tárca mellett a főügyészség, a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK), a Tengermellék önkormányzata és más szervek is részt vesznek. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője márciusban azt mondta,

a tudósok véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy életképesek maradnak-e a természetben az emberi gondoskodáshoz szokott delfinek.

Az SZK február végén a halászatra vonatkozó szabályok megsértése címén büntetőeljárást indított a „cetbörtön” üzemeltetésével összefüggésbe hozott négy cég ellen. Az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni. A történtek nyomán a tervek szerint tovább fogják szigorítani a tengeri emlősök kifogására és tartására vonatkozó jogszabályokat Oroszországban.

Neked ajánljuk
Fogy a jég a jegesmedvék körül Természetvédelmi területté tenné a Föld egyharmadát az ENSZ Az erdei viselkedés szabályai (rövid animáció) Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam