2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy terhesség, kétféle szülés

A világon először figyelték meg kutatók, hogy egy háromujjú szkink tojást rak, majd három héttel később elevenszüléssel utódot hoz világra. 

A The Guardian brit napilap honlapja adta hírül, hogy a Sydney-i Egyetem kutatói megfigyelték, amint a hüllő három tojást rak, és hetekkel később megszüli kicsinyét.

„Ez volt az első eset, hogy bárki elevenszülést, majd ugyanabból a terhességből tojásrakást figyelt meg egy gerinces állat esetében, ami igen-igen szokatlan” – mondta Camilla Whittington, a Biology Letters folyóiratban közzétett kutatás vezetője.

Whittington szerint a kutatók tudatában vannak annak, hogy e fajok kissé furcsák, mivel kétféle módon szaporodnak: az egyes területeken, például Ausztrália északi részén élő szkinkek elevenszüléssel, míg a keleti országrészben, Sydney térségben honosok tojásrakással.

Fotó: Tumblr/kaijutegu

„Azt azonban nem tudtuk, hogy egyes egyedek képesek arra, hogy válasszanak aközött, hogy tojást raknak vagy megszülik utódaikat. Elképesztő dolog” – mondta Whittington.

Korábbi kutatásból már kiderült, hogy ha a sydney-i szkinket északra viszik, akkor is tojást rak, és ha az északon élők délre kerülnek, elevenszüléssel hozzák világra csemetéjüket.

„Kíváncsi lennék arra, mi történik akkor, ha pároztatunk egy tojásrakót egy elevenszülővel. Mit fognak fiaik vagy lányaik csinálni?” – mondta Whittington.

Fotó: Wikipedia/Doug Beckers

Egy Dél-Ausztráliában élő másik szkinkfajtáról szintén kiderült, hogy kétféle módon szaporodik. A bougainville-i szkinkek Kangaroo-szigeten elevenszülők, ám ugyanezen faj, ha a kontinensen él, tojást rak.

A világon csak igen kevés hüllőfajról ismert, hogy mindkét szaporodási módot alkalmazza.

Neked ajánljuk
A homoki gyík lett az év hüllője 2022-ben Közel 17 millió állat veszhetett oda a Pantanal erdőtüzeiben (videóval) Sikerült megmenteni a legritkább nagy-britanniai hüllő élőhelyét Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam