2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évente 1 milliárd madarat is megölhetnek a felhőkarcolók az Egyesült Államokban

Évente 100 millió és 1 milliárd példány között lehet azoknak a madaraknak a száma, akiket üveg felhőkarcolók vagy éjjel kivilágított épületek pusztítanak el. A legtöbb madár Chicagóban múlik ki ilyen épületekkel való ütközés miatt, mert ott nemcsak sok a felhőkarcoló, de a város a madarak egyik fő vándorlási útvonala alatt fekszik.

A The Guardian írása szerint minden télen és ősszel 250 különböző madárfaj több mint 5 millió példánya repül keresztül Chicago kivilágított, felhőkarcolókkal teli belvárosán. Houston és Dallas szintén vándorlási vonalaknál fekszik, New Yorkban főleg Manhattan városnegyed jelent nagy veszélyt, mint ahogy Los Angeles, St. Louis és Atlanta belvárosa is.

Chicago felhőkarcolói éjjel Fotó: pxhere.com

A madarak például azért repülnek neki gyakran az üveg felhőkarcolóknak, mert nem tudják megkülönböztetni az igazi fákat az üvegen visszatükröződőktől.

Emellett a legtöbb madár éjjel, kellemesen hűvös levegőben teszi meg vándorútjának nagyobb részét. Éjjel viszont a nagyvárosok fényszennyezése és hatalmas, kivilágított épületei megzavarják, eltéríthetik őket. A legtöbb madárfaj vonzódik a fényhez, mert a természetes fényforrásokat használják a navigációhoz.

Kutatások szerint az énekesmadarak számára nagyobb veszélyt jelent az épületekkel való ütközés, és ezeket a feltételezéseket rendre igazolják is a városokban önkéntesek által végzett felmérések, amelyek során ősszel és tavasszal összegyűjtik a madártetemeket a felhőkarcolók tövéből. 

Felhőkarcolók New Yorkban. A természetvédők azt akarják, hogy az épületek több „madárbarát” tervet fogadjanak el
Fotó: Bloomberg/Michael Nagle

Manhattanben vándorlási szezononként 90 és 200 ezer között alakul az összegyűjtött madártetemek száma.

A szakértők elismerik, hogy nehéz pontos becsléseket adni az országosan elhullott madarak számára vonatkozóan, de

nagyon fontos, hogy minél többen tisztában legyenek a probléma komolyságával.

Több városban is egyre nő azon kezdeményezések támogatóinak száma, amelyek szerint a madarak vándorlási szezonjának idején ki kellene kapcsolni a nagyobb épületek díszkivilágítását, hogy a nem várt éjjeli fény ne zavarja meg őket.

Neked ajánljuk
Nő a grizzlyk élettere, de még óvni kell őket Hatalmas kabócainvázióra készülhet az Egyesült Államok Joe Biden az Atlanti-óceánra telepítene szélerőművet Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam