2019. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szokatlanul sok delfin tetemét mosta partra a víz Görögországban

Szokatlanul sok döglött delfint mosott a partra a víz Számoszon és más Égei-tengeri görög szigeten az elmúlt hetekben. A tengeri élővilág védelmével foglalkozó görög Archipelagosz szervezet szerint a delfinek pusztulása összefüggésben lehet egy nagy török tengeri hadgyakorlattal és a katonai szonárokkal.

Február vége óta 15 elpusztult delfint találtak a Törökországhoz közeli görög szigeteken, ami aggasztóan sok ahhoz képest, hogy korábban az év hasonló időszakában csak egy-két elpusztult állat tetemét sodorta partra a víz – mondták a szervezet aktivistái.

A döglött delfinek többsége fiatal állat volt, látható sérülés vagy betegség nélkül.

Fotók: archipelago.gr

Az Archipelagosz Tengeri Természetvédelmi Intézet szakértői nem tudják, hogy mi okozta a delfinek halálát, de emlékeztettek arra, hogy Törökország több mint 100 hadihajóval nagyszabású hadgyakorlatot hajtott végre február 27. és március 8. között az Égei-, a Földközi- és a Fekete-tengeren hanglokátorokkal és éles lőszerrel.

Márpedig tudósok szerint

a katonai szonárok fülsiketítő zaja sérülést okozhat a delfineknek, akár végzeteset is.

A tengerek élővilágát féltve az Archipelagosz korábban a görög tengeri hadgyakorlatokat is bírálta.

Neked ajánljuk
Az európai fafajok fele veszélyeztetett Fogyatkozó állatok, pixelben mérve Filmklub az Akadémián: A szőke tó – A Tisza-tó hat évszaka Ismét díjat kapott a magyar napelemes tetőcserép Ha a szívószálról lemondani nem akaródzik, válassza műanyag helyett a makarónit!
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam