2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Medvebocs csatangolt a Heves megyei Balaton környékén

Megtörtént az idei első medveészlelés Heves megyében. Március 30-án Balaton határában Petrók György fotós hajnali fényképezésre készült, amikor egy kis termetű medvét látott Borsodnádasd irányában. Kalandjáról közösségi oldalán számolt be.

A természetet gyakran fotózó Petrók György leírása szerint hajnali háromnegyed öt körül érkezett erdőszéli leshelyére. Negyed hat tájban lett figyelmes arra, hogy a gyalog 40 percre lévő balatoni tanya felől libák, kutyák, tyúkok és más állatok egyszerre kezdtek el sírni, kiabálni. Sosem hallott ilyen riadt hangzavart, pedig többször dolgozott már a környéken hajnalban.

Később kezdte fotózni azt a szarvasrudlit, amelyet szeretett volna lencsevégre kapni, ám az állatok felfigyeltek rá, szép lassan kezdtek átvonulni a domb túloldalára. A felkelő napra sandított, ekkor látta meg a medvét, amely a szarvasok és egyben Borsodnádasd irányába futott. Pár másodpercig látta csak, egy kis termetű példány volt, de nem sikerült képet készítenie, mert villámgyorsan eltűnt. Véleménye szerint egy nagyobb bocs lehetett, de a sebessége így is megdöbbentette.

Fotó: Facebook/Petrók György

– Azóta beszéltem Balaton polgármesterével, vadászokkal és annak a tanyának a tulajdonosával is, akinek a marhái arrafelé legelnek. Utóbbi beszámolt arról, hogy pár nappal korábban egy lelőtt vaddisznó eltűnt a helyéről, míg ő az autójához bovdenért ment. Kérdés, hogy a zsákmányt el tudta volna-e húzni egy bocs. Egyébként Borsodnádasd környékén már voltak medveészlelések. Egyre több jel mutatja, hogy itt próbálnak letelepedni. Beszéltem környékbeliekkel, akik szerint voltak már nyomai a medve jelenlétének – mondta a Heolnak Petrók György.

A fotós elmondta, az utóbbi években feltűnt neki, hogy a környéken megritkult a nyúlállomány, ez persze országszerte jellemző, mert a rókák elszaporodtak. Előszeretettel járja a vidéket a 40-50 tagú szarvasrudli miatt is, ez a legnagyobb, amit valaha látott. Szerinte a környék faunájának életében most nagy szerepet játszik a medve, a farkas, de a szárazság és az élelemhiány is. Tíz-húsz kilométeres körzeten belül már aranysakált is megpillanthatunk.

Sötétben nem érdemes erdőbe menni

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság intelmei szerint aki erdőben jár, a turistaúton közlekedjen, lehetőleg nappal. Érdemes egyedül járva is zajt okozni, társaságban beszélgetni. Aki medvével fut össze, s az állat nem veszi észre, feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjon. Ha az állat észreveszi, ne próbálja elzavarni, ne nézzen a szemébe, ne fordítson neki hátat, ne fusson el, ne etesse. Ne is fényképezze, ne provokálja. A túrázók az erdőbe ne vigyenek magukkal erős illatú élelmiszert, a maradékot szagmentesen csomagolják be. A sátorozók az élelmet egy távoli fára függesszék fel. Az erdei kerékpározás jó sport, de növeli a meglepő találkozás veszélyét.

A medvés környéken lakóknak a kukákra és kerti hulladéktárolókra is kell figyelniük. Jó, ha az állatokat bezárják, a méhkaptárakat az erdőszegélytől távol helyezik el. Az állattartóknak érdemes több szálas, magas villanypásztort kihúzniuk, masszív kerítést építeniük, vadriasztó módszereket, nagy kutyákat alkalmazniuk, hogy távol tartsák a váratlan látogatót.

Neked ajánljuk
Új park jött létre a Városliget közelében (videóval) Megsokasodott a Pantanal mocsárvilágában pusztító tüzek száma Egyre tisztább a Balaton vize Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft Kampány indult a tömeges élelmiszer-pazarlás csökkentésére
Tovább a forrásra: heol.hu
Vissza
Hírfolyam