2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Darázsinváziót jósol a szakember idénre – a sör a legjobb védekezőszer

Az enyhe tél miatt a tavalyi után az idei évet is megkeserítik majd a darazsak, hiszen a királynők könnyedén átvészelték az elmúlt hónapokat. A szoljon.hu által megkérdezett szakértő szerint most érdemes kihelyezni a házilag is elkészíthető darázscsapdákat ahhoz, hogy a későbbiekben ne legyen nagyobb baj.

Az enyhe idő miatt a darázskirálynők könnyedén átvészelték a telet – mondja Molnár Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója. A tavalyi évben is rengeteg volt a darázs, és idén sem lesz jobb a helyzet. De ha a lakosok még most, vagyis áprilisban elkezdenek védekezni a zavaró rovarok ellen, elkerülhetik a későbbi kellemetlenségeket.

A darázsbefogással is foglalkozó szolnoki szakember elmondása szerint

a darázskirálynők ezekben a hetekben keresik a fészküket, és építik a kolóniájukat, tehát most kell elkezdeni a védekezést ellenük.

Most lehet a darázskirálynőt elkapni, ugyanis csak ő telel át, a többiek elpusztulnak a télen.

Fotó: pixabay.com

Házilag akár egy flakon segítségével is lehet védekezni. Félbevágjuk a flakont, majd a levágott részt a szájával lefordítva beletesszük az alsó részbe. A flakonban negyed liter sört, tizenöt dekagramm cukrot és negyed liter vizet összekeverünk.

Nagyon fontos, hogy egy kanál ecetet is tegyünk bele, hogy a méhek ne menjenek rá.

Azért ideális most kirakni a darázscsapdát, mert így nem fog feldúsulni a kolónia. A szakember elmesélte, hogy tavaly olyannyira elfajult a helyzet egy szolnoki porta lakatlan alsó épületében, hogy egy ember nagyságú fészket kellett leszednie onnan.

Flakonból készített darázscsapda Fotó: szoljon.hu/Mészáros János

Szemben a méhekkel, a darazsak akár négyszer-ötször is szúrhatnak, s ez a mennyiségű méreg már halálos adag.

Így még véletlenül se kezdjen senki védőfelszerelés nélkül darázsirtásba, s az a legjobb az, ha hasonló esetben már szakembert hívunk!

Onnan tudhatja valaki hogy befészkelték magukat hozzá a darazsak, hogy nagyon intenzíven kezdenek mozogni a hőmérséklet emelkedésével. Meg lehet számolni a darazsak ki- és bemenetelét, és ha másodpercenként négy-öt, esetleg tíz darázs repül el és vissza az épület környékén, akkor már hatalmas darázsfészekről van szó.

– Ezek a rovarok a mennyezetbe fúrják be előszeretettel magukat, és folyamatosan bővítik a fészket, rágják a falat. Ezt onnan lehet észrevenni, hogy bár nem volt eső, vagy eddig nem ázott be tető, mégis beázásszerű folt jelenik meg a plafonon – sorolja a figyelmeztető jeleket Molnár Ferenc.

Jelenleg kevés esély van arra, hogy vége lesz a darázsinváziónak. Nem létezik ugyanis olyan, a darázsra veszélyes betegség, amely megtizedelné őket, s ez a rovarfaj az életmódjával amúgy is nagyon jól tud védekezni a betegségek ellen.

Az ázsiai lódarázs Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Deutsches Bienenjournal

Franciaországban a közelmúltban megjelent a hatalmas méretű ázsiai lódarázs, ami egy nagyon agresszív fajta. Mára egészen Belgiumig eljutott, de már a Brit-szigetek déli részén is találkoztak velük. Évek kérdése, és hozzánk is eljuthat ez a faj.

A szakember az őshonos lódarazsaknál nem tapasztalt jelentős létszámnövekedést az utóbbi években, évente öt-hat ilyen esete van. Az esetek nyolcvan-kilencven százalékában a lódarázsnál jóval kisebb méretű, de annál szívósabb német és francia darazsak miatt riasztják.

Neked ajánljuk
Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Nem veszélyesek a tőrösdarazsak, ne bántsuk őket! (videókkal) A sokhasznú mézontófű (videó) Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: szoljon.hu
Vissza
Hírfolyam