2019. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Darázsinváziót jósol a szakember idénre – a sör a legjobb védekezőszer

Az enyhe tél miatt a tavalyi után az idei évet is megkeserítik majd a darazsak, hiszen a királynők könnyedén átvészelték az elmúlt hónapokat. A szoljon.hu által megkérdezett szakértő szerint most érdemes kihelyezni a házilag is elkészíthető darázscsapdákat ahhoz, hogy a későbbiekben ne legyen nagyobb baj.

Az enyhe idő miatt a darázskirálynők könnyedén átvészelték a telet – mondja Molnár Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója. A tavalyi évben is rengeteg volt a darázs, és idén sem lesz jobb a helyzet. De ha a lakosok még most, vagyis áprilisban elkezdenek védekezni a zavaró rovarok ellen, elkerülhetik a későbbi kellemetlenségeket.

A darázsbefogással is foglalkozó szolnoki szakember elmondása szerint

a darázskirálynők ezekben a hetekben keresik a fészküket, és építik a kolóniájukat, tehát most kell elkezdeni a védekezést ellenük.

Most lehet a darázskirálynőt elkapni, ugyanis csak ő telel át, a többiek elpusztulnak a télen.

Fotó: pixabay.com

Házilag akár egy flakon segítségével is lehet védekezni. Félbevágjuk a flakont, majd a levágott részt a szájával lefordítva beletesszük az alsó részbe. A flakonban negyed liter sört, tizenöt dekagramm cukrot és negyed liter vizet összekeverünk.

Nagyon fontos, hogy egy kanál ecetet is tegyünk bele, hogy a méhek ne menjenek rá.

Azért ideális most kirakni a darázscsapdát, mert így nem fog feldúsulni a kolónia. A szakember elmesélte, hogy tavaly olyannyira elfajult a helyzet egy szolnoki porta lakatlan alsó épületében, hogy egy ember nagyságú fészket kellett leszednie onnan.

Flakonból készített darázscsapda Fotó: szoljon.hu/Mészáros János

Szemben a méhekkel, a darazsak akár négyszer-ötször is szúrhatnak, s ez a mennyiségű méreg már halálos adag.

Így még véletlenül se kezdjen senki védőfelszerelés nélkül darázsirtásba, s az a legjobb az, ha hasonló esetben már szakembert hívunk!

Onnan tudhatja valaki hogy befészkelték magukat hozzá a darazsak, hogy nagyon intenzíven kezdenek mozogni a hőmérséklet emelkedésével. Meg lehet számolni a darazsak ki- és bemenetelét, és ha másodpercenként négy-öt, esetleg tíz darázs repül el és vissza az épület környékén, akkor már hatalmas darázsfészekről van szó.

– Ezek a rovarok a mennyezetbe fúrják be előszeretettel magukat, és folyamatosan bővítik a fészket, rágják a falat. Ezt onnan lehet észrevenni, hogy bár nem volt eső, vagy eddig nem ázott be tető, mégis beázásszerű folt jelenik meg a plafonon – sorolja a figyelmeztető jeleket Molnár Ferenc.

Jelenleg kevés esély van arra, hogy vége lesz a darázsinváziónak. Nem létezik ugyanis olyan, a darázsra veszélyes betegség, amely megtizedelné őket, s ez a rovarfaj az életmódjával amúgy is nagyon jól tud védekezni a betegségek ellen.

Az ázsiai lódarázs Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Deutsches Bienenjournal

Franciaországban a közelmúltban megjelent a hatalmas méretű ázsiai lódarázs, ami egy nagyon agresszív fajta. Mára egészen Belgiumig eljutott, de már a Brit-szigetek déli részén is találkoztak velük. Évek kérdése, és hozzánk is eljuthat ez a faj.

A szakember az őshonos lódarazsaknál nem tapasztalt jelentős létszámnövekedést az utóbbi években, évente öt-hat ilyen esete van. Az esetek nyolcvan-kilencven százalékában a lódarázsnál jóval kisebb méretű, de annál szívósabb német és francia darazsak miatt riasztják.

Neked ajánljuk
Komoly egészségi kockázatot jelenthetnek egyes egzotikus ízeltlábúak Jó hír, hogy hosszú idő után idén kisebb lesz az ózonlyuk (videókkal) Környezetbarát textilkollekciót vezet be a Lidl Tippek mosáshoz – a kevesebb mikroműanyagért Letölthető klímamentő plakát
Tovább a forrásra: szoljon.hu
Vissza
Hírfolyam