2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megszámolták a Duna szigeteit „az értől az óceánig”

A folyó él, hiába szabályozták, a mai napig szállítja hordalékát, és az arra alkalmas, kevésbé áramló helyeken zátonyokat, szigeteket hoz létre, amelyek tanúsítják az ártéri dinamika jelenlétét.

A Danubeparks együttműködés keretében leltár készül a Duna szigeteiről Németországtól Romániáig – olvasható a Duna–Dráva Nemzeti Park közösségi oldalán.

A ma már teljes hosszában szabályozott folyó egyes szakaszait – így például a Szigetközt is – valamikor számtalan sziget, zátony gazdagította. Mivel a szigetek sokszor útjában voltak a hajózásnak, és például a jeges árvizek levonulását is akadályozták, a szabályozás során számukat drasztikusan lecsökkentették.

A Duna azonban a mai napig szállítja a hordalékát, és az arra alkalmas, kevésbé áramló helyeken zátonyokat, szigeteket hoz létre, amelyek tanúsítják a ma is meglévő ártéri dinamika jelenlétét.

Forrás: Facebook/Duna-Dráva Nemzeti Park

Ezek a szigetek természetvédelmi szempontból is fontosak, mert sok esetben az ártér legkevésbé háborgatott részét jelentik, ahol még természetes úton jelenik meg a ligeterdő, és a szigetek mögötti mellékágban számos halfaj is megfelelő ívóhelyet találhat.

A DanupeparksConnected Duna Transznacionális Program pályázat keretében a partnerek egy olyan online adatbázist készítettek, amelybe felvették a Dunán létező szigeteket.

A szakemberek egy osztályozást is elkészítettek a spontán kialakult, természetes vegetációval rendelkező szigetektől egészen az ember által már hasznosított, átalakított, esetleg fákkal beültetett területekig. A felvételezés során a Duna 2900 km-es hosszán 912 szigetet rögzítettek, közülük 147 került az érintetlen, legtermészetesebb kategóriába, ebből 7 db található a hazai Duna-szakaszon. A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai is részt vettek az adatbázis elkészítésében, ami a jövőben revitalizációs pályázatok alapját is képezheti.

Az adatbázis online is böngészhető a danubeparks.org honlapon keresztül.

Neked ajánljuk
Parazita darazsak támadtak egy finn szigetre telepített pillangófajra Egy angol fesztivál résztvevőinek drogtartalmú vizeletei már a halakat is károsítják Aszály a vízgyűjtőn: meg kellett kezdeni a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág vízpótlását Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam