2020. június 1., Tünde
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ legintelligensebb madara

A keapapagáj a világ legintelligensebb madarai közé tartozik, ám hogy a ranglétra csúcsán is áll-e, nehéz eldönteni, hiszen különböző kutatási módszerekkel más-más szempontrendszer alapján közelítik meg az állatokat. Egyes kutatások szerint azonban madarunk értelmi képességei valóban a legjobbak, még a csimpánzokat is megelőzik.

Ezek a különös szárnyasok leginkább Új-Zéland Déli-szigetén honosak 600-2000 méteres magasságban. A fehér ember megjelenéséig jóval nagyobb volt elterjedési területük, mára azonban csak az ország déli részén, elsősorban a nemzeti parkok területén élnek.

Fotó: flickr.com

A természet rajongóinak nemcsak élményt, hanem bosszúságot is tudnak okozni e madarak. Például ha a parkolóban hagyott kocsit egy unatkozó keacsapat kiszemeli magának, perceken belül megfoszthatják az ablak körüli gumiszigeteléstől, vagy éppen a kerekek szelepeit rágják le hihetetlen erős csőrükkel. Ha elég idejük van, még magát a gumiabroncsot is képesek kikezdeni – s mindezt pusztán játékból teszik, ahogyan az alábbi kisfilmben is látható:

A keákról hosszú időn keresztül az a hír járta, hogy a birkák hátát is kirágják, s képesek elpusztítani a bárányokat, de mindez csak részigazság: a kea szívesen rájár a dögre is, vagyis az említett „bárányokat pusztító keákat” valójában korábban elhullott birkákon figyelték meg. Vagyis többet írtak a keák számlájára, mint azt megérdemelték.

1860 és 1970 között államilag is támogatták a keák irtását, de számuk olyannyira lecsökkent, hogy 1986-tól teljes védelmet élveznek.

Korábban viszonylag kevés kea érkezett az európai madárbarátokhoz, illetve állatkertekbe, így a kontinensünkön élő állomány csak lassan kezdett felszaporodni.

A papagajmagazin.hu arról számolt be, hogy a hermelincsapdákat évek óta rongálták Új-Zéland fagyos, déli vidékén a Murchison-hegységben, egy 27 kilométeres körben. A kutatók már rég óta valószínűsítették, hogy a hegyekben élő keapapagájok hatástalanítják a csapdákat, de csak 2018-ban sikerült rájuk bizonyítani a tettüket. Íme, a bizonyítékul szolgáló videó:

Neked ajánljuk
Éljen a biológiai sokféleség! Nagy-Britannia méretű természetes környezetet vesznek el a terjeszkedő városok Azoknak, akik szeretik a madarakat (videók) Az EU-ban az áram több mint fele klímabarát volt tavaly Rafinált táskákkal dicsérik a raffiát
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam