2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezerháromszáz százéves tölgyet ajánlottak fel a Notre Dame felújításához

A Groupama biztosító, Franciaország harmadik legnagyobb magán-erdőtulajdonosa a Notre Dame tetőszerkezetének helyreállításához ajánlotta fel a normandiai tölgyeket. A 3,5 millió magán-erdőtulajdonost tömörítő Fransylva alapítvány minden tagját felkérte, hogy ajándékozzon egy tölgyfát a helyreállításhoz.

Az ötletet a francia biztosító és beruházó is magáévá tette, és 1300 százéves tölgyet ajánlott fel a leégett tetőszerkezet pontos másának újjáépítéséhez. A fákat a normandiai Conches-ban fogják kivágni, ahol a biztosítónak 1000 hektáros erdeje van.

A tűz következtében odaveszett a Notre Dame teljes tetőszerkezete
Fotó: MTI/AP/Pool/Christophe Petit Tesson

Michel Druilhe, a France Bois Foret erdészeti szakszervezeti szövetség elnöke közölte: nem tudják még, sikerül-e eredeti formájában helyreállítani a gerendázatot, de mozgósítják a francia állami és magánerdőket a középkori építészet gyöngyszemének helyreállítása érdekében.

A Notre Dame tetőszerkezete az egyik legősibb ilyen építmény volt a francia fővárosban. Az eredeti az 1160-1170-es években épült és ugyan 1220-ban átépítették, de felhasználták az eredeti szerkezet számos elemét a mintegy 100 méter hosszú, 40 méteres kereszthajós, 10 méter magas tetőszerkezethez. A tető faszerkezetéhez szükséges mintegy 13 ezer fát a feljegyzések szerint 1160 körül vágták ki, 21 hektárnyi erdőt használtak fel hozzá, a fák többsége a 800-900-as évektől nőtt.

A leégett tetőszerkezet üszkös romjai
Fotó: MTI/EPA/Pool/Christophe Petit Tesson

A tölgy a normandiai erdők leggyakoribb fája, amelyet a bükk követ. A normandiai erdőségek 38 százalékát a két fő tölgyfajta, a kocsánytalan és a kocsányos tölgy teszi ki.

Ilyen tölgyeket fognak kivágni Fotó: static.actu.fr

A gótikus székesegyházban április 15-én, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, milliók keresik fel évente.

Neked ajánljuk
A magyar erdészek segítségéért jöttek hazánkba francia szakemberek Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell A jövő bútorai nem az erdőkből, hanem egy laboratóriumból kerülhetnek ki A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam