2019. július 22., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezerháromszáz százéves tölgyet ajánlottak fel a Notre Dame felújításához

A Groupama biztosító, Franciaország harmadik legnagyobb magán-erdőtulajdonosa a Notre Dame tetőszerkezetének helyreállításához ajánlotta fel a normandiai tölgyeket. A 3,5 millió magán-erdőtulajdonost tömörítő Fransylva alapítvány minden tagját felkérte, hogy ajándékozzon egy tölgyfát a helyreállításhoz.

Az ötletet a francia biztosító és beruházó is magáévá tette, és 1300 százéves tölgyet ajánlott fel a leégett tetőszerkezet pontos másának újjáépítéséhez. A fákat a normandiai Conches-ban fogják kivágni, ahol a biztosítónak 1000 hektáros erdeje van.

A tűz következtében odaveszett a Notre Dame teljes tetőszerkezete
Fotó: MTI/AP/Pool/Christophe Petit Tesson

Michel Druilhe, a France Bois Foret erdészeti szakszervezeti szövetség elnöke közölte: nem tudják még, sikerül-e eredeti formájában helyreállítani a gerendázatot, de mozgósítják a francia állami és magánerdőket a középkori építészet gyöngyszemének helyreállítása érdekében.

A Notre Dame tetőszerkezete az egyik legősibb ilyen építmény volt a francia fővárosban. Az eredeti az 1160-1170-es években épült és ugyan 1220-ban átépítették, de felhasználták az eredeti szerkezet számos elemét a mintegy 100 méter hosszú, 40 méteres kereszthajós, 10 méter magas tetőszerkezethez. A tető faszerkezetéhez szükséges mintegy 13 ezer fát a feljegyzések szerint 1160 körül vágták ki, 21 hektárnyi erdőt használtak fel hozzá, a fák többsége a 800-900-as évektől nőtt.

A leégett tetőszerkezet üszkös romjai
Fotó: MTI/EPA/Pool/Christophe Petit Tesson

A tölgy a normandiai erdők leggyakoribb fája, amelyet a bükk követ. A normandiai erdőségek 38 százalékát a két fő tölgyfajta, a kocsánytalan és a kocsányos tölgy teszi ki.

Ilyen tölgyeket fognak kivágni Fotó: static.actu.fr

A gótikus székesegyházban április 15-én, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, milliók keresik fel évente.

Neked ajánljuk
Jóval több fát vágtak ki az amazonasi esőerdőben júniusban, mint tavaly ilyenkor Öreg mobilokkal harcolnak az illegális fakitermelés ellen Egyre olcsóbb a növényolaj, ami miatt mindennél gyorsabban pusztítják a Földet 644 kilométeres hatótávval érkezhet a Cadillac villany-SUV-je Ámulatba ejtő ékszerek számítógép-alkatrészekből
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam