2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Notre Dame-i tűzvész: A méhek megmenekültek

A párizsi Notre Dame kaptárjaiban élő mintegy 200 ezer méh túlélte a székesegyház tetőzetét és huszártornyát elpusztító tűzvészt. A kaptár gondozóját meglepte, hogy milyen sokan érdeklődtek a méhek hogyléte iránt a világ minden tájáról.

„A méhek életben vannak – közölte Nicolas Géant, aki a székesegyház melletti sekrestyén elhelyezett kaptárakat gondozza. – Először azt hittem, hogy a három kaptár leégett, semmilyen értesülésem nem volt. Később tudtam meg a műholdas felvételekről, hogy nem ez történt, és a székesegyház szóvivője is megerősítette, hogy a méhek ki-be járnak a kaptárakból” – mondta el.

A kaptárak helye Fotó: instagram.com/beeopic

Nicolas Géant az egész világból kapott érdeklődő üzeneteket és telefonhívásokat a méhek sorsát illetően. „Kaptam hívásokat Dél-Afrikából, Japánból, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is. Erre igazán nem számítottam” – mondta.

„Tűz esetén, már a füst első megjelenésénél a méhek teletömik magukat mézzel, és védelmezik a királynőt. Ez az méhfaj, a háziméh nem hagyja el a kaptárát. Nincsen tüdeje, de a szén-dioxidtól elalszik”

– mondta Géant.

Életben maradt méhek a Notre Dame egyik kőszobrán Fotó: instagram.com/beeopic

Egy-egy kaptár évente 25 kiló mézet termel, amelyet a Notre Dame dolgozói vásárolnak meg. A kaptárak 2013 óta állnak a katedrálishoz hozzáépült sekrestye tetején.

Neked ajánljuk
A beporzók hiánya az élelmiszer-biztonságot is veszélyeztetheti Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval) Tippek hulladékszegény strandoláshoz Válságállók a fenntartható befektetések
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam