2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Higanyszennyeződést találtak a vándorsólymokban

Egy amerikai kutató azokban a madarakban is kimutatta a szennyeződést, amelyek ipari telepektől távol élnek. A higany a madarak szaporodását befolyásolhatja, és a halevés által az emberre is veszélyes lehet.

Nevadai kutatók higanyt találtak a világ leggyorsabb madarában, a vándorsólyomban. Több helyen vizsgálták meg az Amerika keleti és nyugati partja között vonuló madarakat. Egyikük, Joe Barnes az utóbbi évtizedben 700 madarat vett górcső alá, és mind érintett volt, éljen akár a fagyos Brit Columbiában, Grönlandon vagy Nevadában.

Vándorsólyom Fotó: wikipedia.org

A szakértők azt nem tudják, hogy egy vándorsólyom mennyi higanyszennyeződést tud elviselni, de attól tartanak, hogy a mért 17-23 ppm higany már az a szint, ami negatívan hat a szaporodásra.

Még az Alaszkában, Észak-Kanadában, Grönlandon élő, e területek között vándorló, tehát az ipartelepektől távol lakó madarakban is volt 10 ppm higany, amely a zsákmányból kerül beléjük.

A higanyszennyezettség emberre is veszélyes. Az anyagot, amely akár halált is okozhat, halak elfogyasztásával visszük be szervezetünkbe metilhigany formában, ami a higannyal szennyezett vizek, föld, növények és a baktériumok találkozásakor alakul ki.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam