2020. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyeztetett madár- és denevérfajok védelmét erősítették meg a Balaton-felvidéken

Jelentősen javultak az életfeltételei veszélyeztetett Balaton-felvidéki madár- és denevérfajoknak annak köszönhetően, hogy a védelmüket célzó beavatkozásokat végeztek. A gólyák védelmében például csökkenhet az áramütések száma az új, környezetbarát hálózatokkal, javultak a fészkelési lehetőségek, denevérházak épültek, valamint vízimadaraknak tették élhetőbbé a környezetüket.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság jelenleg tíz projekten dolgozik a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében. A most lezárult fejlesztés egyik eleme volt egy 104 millió forintból megvalósult programnak, melynek keretében öt természetvédelmi részfeladatot végeztek el – jelentette be Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára az Ősiben rendezett projektzáró rendezvényen.

Országosan 10 nemzeti park 90 projektet valósít meg 38 milliárd forintból mintegy 100 ezer hektáron.

A beavatkozások nyomán javul az élőhelyek állapota, jelentősen csökken például a szabadvezetékek mentén történt áramütések száma.

Az E.ON munkatársai a gólyák biztonsága érdekében az új fészektartókra fonott fészekalapot tettek, hogy a fészkek így még vonzóbbak legyenek lakóik számára Fotó: ridikul.hu

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta: az Ősiben kivitelezett projektet az E.ON Áramhálózati Zrt.-vel kötött megállapodás keretében végezték el. A beruházáshoz az áramszolgáltató a gólyák védelmét célzó fejlesztésekre szánt 30 millió forint 25 százalékával járult hozzá.

A fejlesztések keretében javították a fehérgólya fészkelési feltételeit közel 150 helyszínen új fészektartók kihelyezésével, a régiek cseréjével, madárkiülők kihelyezésével, és madárvédelmi szigeteléssel.

Emellett mintegy 800 odút helyeztek ki, denevérházakat telepítettek, közel 2 tonna idegen honos halfajt távolítottak el, a vízimadarak védelme érdekében pedig csökkentették az őket veszélyeztető fajok számát.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park összesen 19 projektet kezel, a pályázatok összértéke 5 milliárd forint.

Haraszti Judit, az E.ON vezérigazgatója arról beszélt, hogy az áramszolgáltató felelősséget érez a környezet iránt, ezért az új hálózatokat madárbaráttá építik, a régieket pedig fokozatosan azzá alakítják.

Neked ajánljuk
Új énekesmadár-fajtákat fedezték fel Indonéziában (videókkal) Az erdei fülesbagoly lett a 2020-as év madara A krokodilok földje (természetfilm) Nem csak szavakban zöldül a Visa Virágos hangulatban, műanyag nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam