2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Cápaszakértők találkozója volt Nyíregyházán

A cápák tartástechnológiája, szaporítása és gyógykezelése is szerepelt a Nyíregyházi Állatparkban tartott háromnapos nemzetközi konferencia programjában. Az előadásokat és műhelymunkát magában foglaló eseményre a világ tizenhét országából érkeztek tengerbiológusok és akvarisztikai szakemberek.

A konferencia résztvevői a 200 millió éve létező, a Föld egyik legrejtélyesebb állatainak számító cápák, ráják és porcos halak viselkedését, tartási tapasztalatait és állatorvoslási technikáit osztották meg egymással az elméleti előadások és gyakorlati bemutatók segítségével.

Elaltatott bambuszcápát (Chiloscyllium punctatum) ultrahanggal vizsgálnak a cápák viselkedéséről és gyógyításáról rendezett háromnapos nemzetközi konferencia második napján tartott bemutatón a Nyíregyházi Állatpark oceanáriumában 2019. április 17-én. A hátára fordított cápánál beindul a tonikus merevség (tonic immobility)
Fotók: MTI/Balázs Attila

A cápák gyógykezelésében már van tapasztalata az állatpark szakembereinek, hiszen 2012-ben például az egyik homokpadi cápán (Carcharhinus plumbeus) hajtottak végre sikeres életmentő műtétet. A beavatkozásra azért volt szükség, mert az állatnál bélelőesést diagnosztizáltak, a cápát az altatás után egy altatófolyadékkal ellátott műtőtartályba helyezték, ahol végrehajtották a műtétet. A sebészeti beavatkozások mellett az állatok befogásában is nagy tapasztalata van a sóstógyógyfürdői állatkertnek, így a szakmai sikereknek köszönhetően a legutóbbi portugáliai konferencia után idén Nyíregyháza adhat otthont a rangos tanácskozásnak.

Dajkacápa (Ginglymostoma cirratum) befogása

Az elméleti előadásokon a 370 ismert cápafaj tartástechnológiájának, szaporításának és gyógykezelésének tapasztalatait osztották meg egymással a résztvevők, a gyakorlati oktatás során pedig lehetőségük volt például boncolásra és az állatok altatásának gyakorlására, továbbá megismerkedhettek a legújabb cápavizsgálati módszerekkel és eszközökkel, valamint a kíméletes befogás és bódítás fogásaival is. Utóbbi során egy műanyag csőbe terelték be az állatot, és így sérülésmentesen emelték ki az akváriumból.

A tanácskozáson az is elhangzott, hogy az egyik előadó olyan rendszert fejleszt, amelyben néhány külső szemrevételezési szempont alapján nyomon lehet követni az adott cápa kondíciójának alakulását.  

Neked ajánljuk
Mint a mágnes, úgy vonzzák a rákokat a víz alatti kábelek Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Két argentin város lakói mentették a gyilkos bálnákat (videó) Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam