2020. június 1., Tünde
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Orosz hadidelfinen segített egy norvég halász (videóval)

Egy norvég halász sikeresen eltávolította egy fehér delfin hámját, az állat valószínűleg az orosz haditengerészet egy létesítményéből szökött meg, és az elmúlt napokban több alkalommal is megközelítette a halászhajókat Norvégia északi partjainál.

Joar Hastennek sikerült lefejteni a belugára erősített két hevedert azután, hogy a norvég halászati hatóság emberei több alkalommal is sikertelenül próbálkoztak segíteni az állatnak.

Fotó: youtube.com/Dagbladet TV

A segítségükre siető 26 éves halász túlélőruházatban Rolfsoya-sziget közelében ugrott az Észak-tenger jeges vizébe. „Amikor a vízben voltam, a beluga nagyon közel úszott hozzám, sikerült elérnem őt, és kikapcsolni az elülső csatot” – mondta el a férfi a NRK norvég közszolgálati rádiónak. A másik hevedert bonyolultabb volt lefejteni, de sikerült egy horgot beleakasztani, és amikor a delfin elúszott, a heveder lekapcsolódott.

Audun Rikardsen, a tromsói Norvég Északi-sarki Egyetem tengerbiológusa méltatta az erőfeszítéseket, mondván, a delfin még fiatal állat volt, és a heveder szenvedéseket okozott volna neki. A kutató felvette a kapcsolatot orosz kollégáival, akik szerint a delfin az orosz haditengerészet szolgálatában állhatott.

Az amerikai haditengerészet is képez ki delfineket arra, hogy felkutassanak és felszínre hozzanak felszereléseket.

A beluga feltűnéséről Jørgen Ree Wiig készítette az alábbi felvételt:

Neked ajánljuk
Ritka rózsaszín delfineket láttak a Thai-öbölben (videóval) Az emberek eltűnésével több delfin látható a Boszporusz tengerszorosnál Utazás az Antarktisz körül a National Geographic fedélzetén (videó) Az EU-ban az áram több mint fele klímabarát volt tavaly Rafinált táskákkal dicsérik a raffiát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam