2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Globális felmelegedés: Új NASA-műszer mér az űrben egy rejtélyes sugárzást

A NASA egy új eszközzel mérné meg a növények fénykibocsátását, hogy jobban megértsük, miként hat rájuk a globális felmelegedés.

Hamarosan újabb ellátmányt kaphatnak a Nemzetközi Űrállomás tudósai. A tervek szerint ugyanis Föld körüli pályára áll majd az Orbiting Carbon Observatory-3-nak (OCO-3) nevezett hűtőgépméretű eszköz is, amely a földi növények fénykibocsátását fogja mérni.

Az OCO-3 a légköri szén-dioxid térbeli és időbeli ingadozását méri majd, de a szerkezet egyik érzékelőjének egy másik feladata is lesz. A készülék a nap által gerjesztett fluoreszcenciát (SIF) is mérni fogja.

A növények fluoreszcenciájának vizualizációja (2007-2011) Fotó: NASA

Ez az a fény, amit a növények az emberi szem számára láthatatlan módon bocsátanak ki akkor, amikor a légkörből kivonják a szén-dioxidot, majd a napfény segítségével a fotoszintézis során cukorrá alakítják azt.

Mindez lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megnézzék, hogyan reagálnak a növények a klímaváltozásra, s hogy egyetlen napon belül hogyan változik a fotoszintézis a trópusokon.

A 2014-ben elindított OCO-2 műhold segítségével a kutatók bepillantást nyerhettek abba, miként változik a Föld szénciklusa a növényeknek köszönhetően, s mérték meg azt is, hogy a 2015-2016-os El Niño nemcsak hogy magasabb hőmérsékletet okozott, valamint a globális csapadékminta változását, de

2,5 milliárd tonna szén-dioxid levegőbe jutását segítette azzal, hogy az Amazonas-medencében csökkent a fotoszintézis mértéke.

Az OCO-3 Forrás: NASA

Az OCO-3 minden nap egy kicsit korábban tudja elvégezni a megfigyelését, így egy hónap alatt az összes napsütéses óra adatait rögzíteni tudja majd. Mindebből kiderül, a különböző behatások – például egy felhős időjárás – miként hatnak a növényekre.

A szerkezet arra is képes lesz, hogy „pillanatképeket” készítsen a Föld bizonyos pontjain a növények növekedéséről és a szén-dioxidról, s olyan kérdésekre adjon  választ, hogy hogyan változik meg a növények növekedése a városon belül és kívül, vagy hogy a vulkáni szén-dioxid-kibocsátás lökést ad-e a helyi növényzet növekedésének.

Neked ajánljuk
Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai Mi a különbség szükséglet és igény, jólét és jóllét között? (videó) Mágneses pólusváltás (videó) Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam