2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdőtüzek korai hóolvadást okoznak – a korai olvadás pedig erdőtüzeket

Nyugat-Amerika heves erdőtüzei évtizedekre befolyásolják a hótakaró kialakulását, ami a klímaváltozással járó szárazság fokozásával ördögi kört hozhat létre.

Az elmúlt év sorozatos katasztrófái nyomán az amerikai közvélemény és a tudomány szereplői is kiemelt érdeklődéssel fordultak az erdőtüzek felé: valóban gyakoribbá váltak, és ha igen, valóban a klímaváltozás áll a jelenség hátterében? A Nature Communicationsben publikált kutatás egy újabb, aggasztó tényező szerepére hívja fel a figyelmet. Az ország nyugati részén elterülő erdőségek 11 százalékában megfigyelhető, hogy a hótakaró a megszokottnál korábban indul olvadásnak.

A jelenség nyomán a terület vízellátásában előnytelen változások zajlanak le, ami nem csak a helyi növény- és állatvilágot viseli meg, de az újabb erdőtüzek kialakulásának valószínűségét is növeli.

A Portlandi Városi Egyetem (PSU), a Sivatagkutató Intézet (DRI) és a Nevadai Egyetem kutatása alapján egy-egy erdőtűz akár 15 éven keresztül is kihathat a területen kialakuló hótakaró tulajdonságaira.

Ez egyrészt az árnyékot biztosító növényzet sérülésével magyarázható, amely híján sokkal több napsugár jut a talaj közelébe. Ráadásul a felszínen visszamaradó elszenesedett réteg hatására a hófelszín hőelnyelő tulajdonsága – úgynevezett albedója –  is megváltozik. 

Minél fehérebb a hó, annál több fény visszaverésére képes, és annál később indul olvadásnak Fotó: pxhere.com

„A hó a klímaváltozás hatására eleve korábban olvad. A korai olvadás nagyobb kiterjedésű és tovább tartó erdőtüzeket okoz. Ezek az erdőtüzek pedig visszahatnak a hótakaró tulajdonságaira, gyorsítva az olvadást, és fokozva a tüzek valószínűségét. EZ egy ördögi kör” – idézi Joe McConnell hidrológust, a tanulmány társszerzőjét a Portlandi Egyetem közleménye.

Neked ajánljuk
Egy szomorú tőzsde abszolút favoritja: a rózsafa Anglia madarai is megszenvedik a klíma átalakulását Kőbe öntött fájdalom A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: pdx.edu
Vissza
Hírfolyam