2019. november 13., Szilvia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdőtüzek korai hóolvadást okoznak – a korai olvadás pedig erdőtüzeket

Nyugat-Amerika heves erdőtüzei évtizedekre befolyásolják a hótakaró kialakulását, ami a klímaváltozással járó szárazság fokozásával ördögi kört hozhat létre.

Az elmúlt év sorozatos katasztrófái nyomán az amerikai közvélemény és a tudomány szereplői is kiemelt érdeklődéssel fordultak az erdőtüzek felé: valóban gyakoribbá váltak, és ha igen, valóban a klímaváltozás áll a jelenség hátterében? A Nature Communicationsben publikált kutatás egy újabb, aggasztó tényező szerepére hívja fel a figyelmet. Az ország nyugati részén elterülő erdőségek 11 százalékában megfigyelhető, hogy a hótakaró a megszokottnál korábban indul olvadásnak.

A jelenség nyomán a terület vízellátásában előnytelen változások zajlanak le, ami nem csak a helyi növény- és állatvilágot viseli meg, de az újabb erdőtüzek kialakulásának valószínűségét is növeli.

A Portlandi Városi Egyetem (PSU), a Sivatagkutató Intézet (DRI) és a Nevadai Egyetem kutatása alapján egy-egy erdőtűz akár 15 éven keresztül is kihathat a területen kialakuló hótakaró tulajdonságaira.

Ez egyrészt az árnyékot biztosító növényzet sérülésével magyarázható, amely híján sokkal több napsugár jut a talaj közelébe. Ráadásul a felszínen visszamaradó elszenesedett réteg hatására a hófelszín hőelnyelő tulajdonsága – úgynevezett albedója –  is megváltozik. 

Minél fehérebb a hó, annál több fény visszaverésére képes, és annál később indul olvadásnak Fotó: pxhere.com

„A hó a klímaváltozás hatására eleve korábban olvad. A korai olvadás nagyobb kiterjedésű és tovább tartó erdőtüzeket okoz. Ezek az erdőtüzek pedig visszahatnak a hótakaró tulajdonságaira, gyorsítva az olvadást, és fokozva a tüzek valószínűségét. EZ egy ördögi kör” – idézi Joe McConnell hidrológust, a tanulmány társszerzőjét a Portlandi Egyetem közleménye.

Neked ajánljuk
Fény derült rá, hogyan rontjuk az éjszakai állatok életkörülményeit 600 ezer hektár tölgyest veszélyeztet egy rovar Magyarországon Mintha elpusztított fák kísértetei között járnánk Az aszály miatt vadállatok ezreit telepítik át Zimbabwéban Amikor a nagyok tanulnak a kicsiktől
Tovább a forrásra: pdx.edu
Vissza
Hírfolyam