2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Varázslatos erdők: virágzik a zergeboglár, a csillagos nárcisz és a medvehagyma

Az üde bükkösök, gyertyános-tölgyesek hagymás növénye, a medvehagyma április-május hónapokban virít. A formás ernyőkbe rendeződő csillag alakú virágok hófehér szőnyeget varázsolnak a frissen fakadt lombok alá. Megjelentek a zergeboglárkák és a csillagos nárciszok is a Duna–Dráva Nemzeti Parkban.

medvehagyma

Gyógyhatásai már régóta ismertek. Magas vastartalma mellett egyes emésztőrendszeri panaszok kezelésére, illetve szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is alkalmazható gyógynövény.

Fotó: Völgyi Sándor
Fotó: Sefag Zrt.

Gasztronómiai jelentősége az elmúlt évtizedben fokozódott, rendkívüli népszerűségnek örvend. Ezzel együtt a növény gyűjtéséhez is egyre többen kapnak kedvet. A faj nem védett, viszont fontos tudni, hogy a védett természeti területeken a gyűjtés engedélyköteles tevékenység. A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata rendszeres bejárásai során elsősorban a kereskedelmi céllal és mennyiségben gyűjtőket ellenőrzi. Az engedély nélkül, vagy attól eltérően végzett tevékenység természetvédelmi bírság kiszabását vonja maga után.

Szöveg: Kulcsár Péter, Fotó: Völgyi Sándor

zergeboglár (Trollius europaeus)

Nagy területen népesíti be az északi félteke erdős tundráját és a tajgát. A Kárpát-medencében a faj jégkori maradványpopulációi élnek. Legnagyobb állományát a Bakonyalján találjuk, kisebb egyedszámban még előfordul a Bátorligeti-lápon és az ország nyugati határvidékén.

Fotó: wikimedia.org

Hűvös mikroklímájú láprétek ritka védett faja. Vegetációtörténeti szenzáció volt a nyolcvanas években felfedezett tolnai állomány megtalálása. A dél-mezőföldi állománya a Kistápéi-lápréten a Malom-patak mentén kialakult rekettyefüzes, nyíres apró lápfoltokon tenyészik. Sajnos élőhelye a szukcesszió következtében veszélyeztetett. Megtalálásakor még szarvasmarhával évente lelegeltették a területet, de az állattartás megszűnésével a kis kiterjedésű láprétek elkezdtek becserjésedni. Jelenleg a nemzeti park munkatársai rendszeresen kézi cserjeirtást végeznek az élőhelyén, így próbálják fenntartani a több védett növény- és állatritkaságnak is élőhelyéül szolgáló területet.

Szöveg és fenti fotó: Kováts László

Csillagos nárcisz virágzása a babócsai Basakertben

A Babócsai Basa-kert Természetvédelmi Terület 1977 óta védett kultúrtörténeti és növénytani értékei miatt. A mintegy 13 hektáros terület egyedülálló értéke a csillagos nárcisz, mely fehér virágszőnyegként borítja a mezőt tavasz derekán. A história szerint e területet a török hódoltság idején a helyi basa ültettette be nárcisszal háremhölgyei gyönyörködtetésére. A virágokon nem fog az idő, minden áprilisban kibontják szirmaikat.

A csillagos nárcisz az elmúlt évszázadok során keveredett, hibridizálódott a közönséges fehér nárcisszal, így a részaránya kb. 15 százalékra csökkent. A kétféle nárciszt megkülönböztetni virágtakarójának lepelleveleiről, valamint levelének hosszáról lehet. A fehér nárcisz levelei hosszúak és vastagok, virágtakarójának lepellevelei kerekdedek, oválisak és egymást részben átfedik, teltebb képet adva így a virágnak. A védett csillagos nárcisznak ezzel szemben keskeny, elliptikus lepellevelei vannak, melyek egymást alig fedik át, és levelei is rövidek és keskenyek.

A csillagos nárcisz a hegyi kaszálórétek, kiszáradó láprétek, üde erdei tisztások faja. Természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Babócsa település a virághoz kapcsolódóan minden évben megrendezi a Nárcisz-napot.

Szöveg: Schulcz Andrea, Kép: Kozma-Bognár Tamás

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: facebook.com
Vissza
Hírfolyam