2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A növekvő tengerszint miatt a bengáli tigrisek is nagy bajban vannak

A klímaváltozás és a nyomában fenyegető tengerszint-emelkedés eltörölheti a Föld színéről az egyik legimpozánsabb nagyragadozót.

A nagymacska egyike annak az 500 000 fajnak, amely élőhelyének visszaszorulása miatt a kihalás szélére sodródott – írja a Science of The Total Environmentben publikált tanulmány alapján a New York Times.

A bengáli tigrisek életét az emberiség már az elmúlt évszázad során is jelentősen megkeserítette: az élőhelyének elfoglalása, a vadászat és a testrészekkel folytatott illegális kereskedelem nyomán 100 ezerről négyezerre csökkent a számuk.

A most publikált tanulmány Sundarban, egy több mint 10 ezer négyzetkilométernyi mocsaras terület sorsával foglalkozik, amelynek mangroveerdei több száz állatfaj számára szolgáltatnak menedéket, köztük a bengáli tigrisnek is.

Fotó: pixabay.com

A terület 70 százaléka mindössze pár lábbal helyezkedik el a tengerszint felett. A 10 kutató által készített tanulmány következtetései szerint ez oda vezethet, hogy

2070-re, a föld felmelegedése nyomán megemelkedő tengerszint hatására a terület a tigrisek számára lakhatatlanná válik.

Egy 2010-es WWF-tanulmány szerint egy 30 centiméter körüli vízszint-emelkedés esetén Sundarban tigrispopulációja 96 százalékos csökkenést szenvedhet el. 

Fotó: Eric Kilby/flickr.com

Sharif A. Mukul és kollégái a tengerszint-emelkedés mellett felmerülő egyéb veszélyeztető tényezőket is számba vették, így az extrém időjárási események és a megváltozó növénytakaró tovább csökkentheti az állatok állományát, ahogy a tigris és ember közti konfrontációk valószínűsége is megnő majd, mivel a ragadozók új élőhelyeket keresnek majd.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: nytimes.com
Vissza
Hírfolyam