2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még soha nem volt ilyen erős az El Niño az elmúlt négyszáz évben

Hatalmas természeti katasztrófák, áradások, viharok, máshol pedig szárazság és erdőtüzek pusztítanak az El Niño nyomában. A természetes éghajlati jelenség a tengervíz áramlásával van összefüggésben, amelyet a szokatlanul meleg óceáni vízhőmérsékletek váltanak ki, és ciklikusan jelentkezik Dél-Amerika csendes-óceáni partjainál.

Az köztudott, hogy az El Niño intenzitása növekszik, ám a kutatók eddig nem tudták biztosan, hogyan tudják összehasonlítani a jelenkoriakat a múltban történt eseményekkel. Most azonban a korallok mélyére fúrtak, amelyek a fák évgyűrűihez hasonlóan adtak adatokat nekik az El Niño-események elmúlt négyszáz évéről.

Piros és sárga színek jelzik, ahol a melegebb felszíni víz miatt magasabb a tengerszint. A zöld mutatja a normál tengerszintet, a kék és lila az átlagosnál alacsonyabb tengerszint. Az adatokat a Jason-2 műhold gyűjtötte szeptember 13-22. között Forrás: NASA/JPL-CALTECH

Az egyedülálló kutatást Mandy Freund, a Melbourne Egyetem és az extrém éghajlatai jelenségeket vizsgáló Centre of Excellence for Climate Extremes doktori hallgatója végezte.

Az új adatok egyértelműen jelzik a tendenciát, amely szerint az El Niño-események erősödnek: a központi csendes-óceáni El Niño aktivitása a 20. század végén folyamatosan nőtt, míg a természeti jelenségekkel összefüggő események száma a Csendes-óceán keleti részén várhatóan a jövőben fog növekedni.

Vízbe mártja eledelét egy csónakfarkú (quiscalus) a La Sabana park tavának kiszáradt peremén a Costa Rica-i fővárosban, San Joséban 2019. április 3-án, az El Niño éghajlati jelenség okozta országos aszály idején
Fotó: MTI/EPA/EFE/Jeffrey Arguedas

Freund szerint nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben egyre több szélsőséges természeti jelenséget tapasztalhatunk a Csendes-óceán térségében. Találtak néhány utalást arra, hogy az El Niño sokkal erősebb lett a Csendes-óceán keleti részén is, ami meghaladhatja az 1997/98-as és a 2015/16-os intenzitást.

Az El Niño-jelenség a globális éghajlat egyik legfontosabb jellemzője, amely komoly következményekkel járhat világszerte a szélsőséges időjárási eseményeket illetően.

A korallemezek vizsgálatának köszönhetően azonban a szakemberek most már a korábbiaknál hatásosabban tudnak felkészülni a jövőbeli El Niño-eseményekre, illetve azok potenciálisan pusztító hatásainak modellezésére, előrejelzésére és tervezésére.

A vörös algák nagymértékű elszaporodása miatt elpusztult halak partra sodort tetemei szegélyezik a floridai Captiva homokfövenyét 2018. augusztus 3-án. Az El Niño éghajlati jelenség fokozta időszakos vörösalga-burjánzás csökkenti a tengervíz oxigéntartalmát, ezért a kopoltyúval lélegző állatok könnyen megfulladnak Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera

A tudósok a kutatás előtt még nem tudták, hogy az El Niño-jelenségek különböző jellegzetességei milyen gyakran fordultak elő az elmúlt évszázadokban, most azonban már igen.

Az úttörő eredményeket a kutatók a Nature Geoscience tudományos folyóiratban tették közzé.

Neked ajánljuk
Elképesztő mennyiségű fára talált a NASA a Szaharában (videóval) A Nagy-korallzátony legalább 80 százalékát érintette legalább egyszer súlyosan a kifehéredés Gyilkos viharok dúltak Törökországban A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam