2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Korallzátonyokat nyomtatott 3D-s nyomtatóval egy svájci kutató

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatója olyan szerkezeteket alkotott 3D-s nyomtatóval, amelyek lehetővé teszik mesterséges korallzátonyok kialakítását ellenállóbb korallokkal.

„A világtengerek akadálytalanul melegszenek tovább, ami azzal fenyeget, hogy a korallzátonyok több mint 90 százaléka 2050-re kihal” – írta közleményében Ulrike Pfreundt.

A víz hőmérsékletének emelkedése megzavarja a korallok és a velük szimbiózisban élő algák együttes létezését. A korallok eltaszítják maguktól az algákat, és idővel gyakorlatilag éhen halnak. Ez a folyamat korallfehéredés néven ismert.

De nem csak a korallok vannak veszélyben: a zátonyok az óceánok halfajainak legalább negyede számára szolgálnak ívóhelyül. Elveszítésük pusztító hatással lehet a tengeri ökoszisztémák stabilitására – fejtette ki Pfreundt.

A 3D-s nyomtatott struktúra használatával próbálja a kutató megtalálni az optimális felületet a fiatal korallok elhelyezéséhez
Forrás: Twitter/Glynn Gorick

Ráadásul a korallzátonyok természetes védelmet jelentenek a partvidékek számára, ily módon pedig az embereket is szolgálják.

A kutató kollégáival a 3D-s nyomtató segítségével mesterséges szerkezeteket hozott létre, melyeken megtelepedhetnek a korall-lárvák. A magas hőmérséklet ellenére ugyanis nem minden korall hal meg azonnal. Pfreundt abból indul ki, hogy bizonyos területek továbbra is megfelelők maradhatnak a korallzátonyok számára, például egy hűsítő áramlat közelében.

Már korábban is végeztek kísérleteket mesterséges korallzátonyokkal, ezek gyakori problémája azonban, hogy nem telepszenek meg rajtuk a bébikorallok. Ennek oka, hogy a legtöbb mesterséges zátony szerkezetileg nem eléggé tagolt, ezért nem kínál elegendő védett helyet a fiatal korallok számára, és túl kevéssé vannak kölcsönhatásban az áramlatokkal.

Neked ajánljuk
Zseniális és nem teljesen értett kertésztechnikával küzdenek a méhek a klímaváltozás hatásai ellen Lassult az erdőpusztulás az elmúlt öt évben Franciaország elsőként tiltotta be mind az 5, méhhalálhoz kapcsolódó vegyszert Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam