2019. július 23., Lenke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét medvét láttak Magyarországon

Egy héttel ezelőtt Szilvásvárad határában, előtte pár nappal pedig Nagyvisnyó környéken észleltek egy barna medvét – írja a heol.hu. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ezúton is felhívja a lakosság figyelmét a medvékkel történő találkozások esetében alkalmazandó viselkedési szabályokra, amelyek megtalálhatók a szervezet weboldalán.

A heol.hu szerint Csőgér Bálintnak, Nagyvisnyó polgármesterének arról számoltak be a helyi lakosok, hogy a Bükk irányába látták szaladni az állatot. 

A medvék téli nyugalmi időszakát követően, már március végétől több, medvével kapcsolatos lakossági riasztást kaptak a Sajó-völgy, illetve a Heves-Borsodi-dombság területéről

– mondta Gombkötő Péter a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) zoológiai szakreferense. Ezek többsége viszont nem volt megerősíthető, néhány pedig egyértelműen téves volt.

Medvelábnyomok a Miskolchoz közeli Arnót határában 2018. június 21-én. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata  gyűjti az előfordulási adatokat és a kapcsolódó információkat. A Bükk területéről 2008-tól folyamatosan vannak dokumentált észlelések Fotó: Vajda János, MTI

Hogy miként él együtt a a medve és a már bizonyítottan megtelepedett farkas? A szakember úgy véli, a hazánkban is élő nagyragadozó fajok (barna medve, farkas, hiúz) egymás közti kapcsolatait az állományok sűrűsége is befolyásolhatja. De egyikből sincs annyi, hogy veszélyeztetnék egymás életét.

„Azt viszont kijelenthetjük, hogy több olyan vidék is van a működési területünkön, ahol akár mindhárom faj egymáshoz nagyon közeli előfordulását meg tudjuk erősíteni.

Egyes esetekben a nagyragadozók néhány nap vagy hét eltéréssel egymás csapásait is használják. Ez a jelenség önmagában is felhívja a figyelmet a fajok által használt zöld folyosók fenntartásának fontosságára”

– mondta Gombkötő Péter. Szerinte

az a legnagyobb probléma ezekkel az állatokkal kapcsolatban, hogy a számukra alkalmas élőhelyek kiterjedését folyamatosan csökkentik.

A nagyragadozókkal, ha a természetes élőhelyeiken élhetnek, elkerülhető a konfliktus. Ellenkező esetben épp az ember által teremtett nemkívánatos helyzetek lesznek a problémák fő forrásai.

A medvékkel történő találkozások esetében alkalmazandó viselkedési szabályokról a BNPI weboldalán olvashat.

Neked ajánljuk
Nem eltévedt az orosz iparvárosban bóklászó jegesmedve, hanem eleve fogságban nevelhették fel Egyre bővül Magyarország natúrparkhálózata Mit fogunk enni, ha még forróbb, szárazabb és zsúfoltabb lesz a bolygó? Az egyre extrémebb időjárás első áldozatává lehet egy amerikai kisváros Az az igazi, amikor a pedagógusok is játszva tanulnak
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam