2019. december 14., Szilárda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy rejtett hálózat kényes egyensúlya

A Földön valamennyiünk talpa alatt ott rejtőzik egy fák gyökereiből, gombák fonalaiból és baktériumokból felépülő különleges hálózat, amelyet egy nemzetközi kutatás most először a teljes bolygóra kiterjedően feltérképezett – és egyben ennek a különleges rendszernek a sérülékenységére is rávilágított.

A Nature magazinban ismertetett kutatás keretében 70 ország 1,2 millió erdőfoltjának vizsgálatát végezték el, hogy elkészítsék a gombahálózatok vizuális modelljét – számolt be a Telegraph.

Ez az első eset, hogy ezeket az életközösségeket globális szinten sikerült feltérképezni, ami egyben a különböző éghajlatú területekre jellemző sajátosságok azonosítását is lehetővé tette.

A mérsékelt égöv alá tartozó területeken az úgy nevezett EM-gombák az elterjedtebbek, amelyeket a kutatók a szén-dioxid megkötésével hoznak kapcsolatba, a trópusi területeken ugyanakkor a szénkörforgás felgyorsításában szerepet játszó AM-gombák gyakoribbak.

Gombaspórák mikroszkóp alatt Fotó: Peter G. Werner/Wikimedia Commons

Jelenleg globálisan az előbbiek az elterjedtebbek, azonban a klímaváltozással ez az arány eltolódhat, ami a szén-dioxid megkötésével kapcsolatos egyensúlyt is kedvezőtlenül befolyásolhatja.

Neked ajánljuk
Több mint félmillió fát ültettek Azerbajdzsánban Az amazóniai tüzek gyorsíthatják az Andok gleccsereinek olvadását Télen sem kell lemondani a szívet vidámító zöld növényekről Videón Alaszka fél évszázados jégolvadása Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk
Tovább a forrásra: telegraph.co.uk
Vissza
Hírfolyam