2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évente több százezer madár pusztulásáért felelős az olívaolaj

Évente több százezer védett madár pusztul el Dél-Európában az ipari olívaolaj-termelés miatt. A költöző madarak Európa melegebb részeire vándorolnak október és június között, ami épp egybeesik azzal az időszakkal, amikor elkezdik betakarítani az olívaföldeken a megérett bogyókat – éjszaka is.

A Sky News írása szerint az éjszakai munka során

a bogyókat gyakorlatilag leporszívózzák a fákról, s a fákon fészkelő, alvó madarak ennek a megoldásnak lesznek az áldozatai.

A kisebb, kézi termelésre beállt földeken nincs hasonló probléma, mert ott rázással szedik le a bogyókat a fákról.

A kézi termelés során a bogyók lerázása nem okoz gondot Fotó: mediterraneangardensociety.org/Yvonne Barton

Portugália nagyüzemi földjein több mint 96 ezer madár halt meg tavaly, Franciaországból és Olaszországból viszont nem közölnek adatokat a madáráldozatokról.

Spanyolországban évente kb. 2,5 millió madár pusztult el az olívatermelés miatt, ezért az országban úgy döntöttek, hogy beszüntetik a gyilkos kitermelést.

A kutatók számításai szerint katasztrofikus léptékű a pusztulás, egy éjszaka során egyetlen betakarítógép tartályában száz elpusztult madár is simán előfordul.

Olíva poszáta Fotó: wikipedia.org

A leginkább veszélyeztetett fajok a vörösbegy, a tengelic, a zöldike, az olíva poszáta és a sárga billegető.

A termesztők a bogyókat azért szüretelik sokszor éjszaka, mert úgy vélik, a hűvösebb szüreti hőmérséklet segít tovább megőrizni az aromákat a bogyókban.

Neked ajánljuk
Óvják meg a flamingókat! Természetvédők a lakosság segítségét is kérik a vadgázolások kivédésére Természetes gyümölcsészet – 1. rész (videó) Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam