2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A címermadár születése (videóval!)

Fantasztikus videó jelent meg a Duna–Ipoly Nemzeti Park Facebook-oldalán: a Dinnyési-fertőn a park munkatársának sikerült elkapni egy csodás pillanatot, felvette, ahogy egy nagy kócsag fiókája kikel a tojásból. A nagy kócsag a magyar természetvédelem címermadara, és nem mellesleg szerepel az ötforintosokon is.

A nagy kócsag Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. A legtöbbször nádasban fészkel, és általában 3-4, ritkábban 5 tojást rak, majd 25-26 napig kotlik rajta. A fiókák 34-35 napos korukban érik el a röpképességet. Halakat, csíkbogarakat, csiborokat, szitakötőlárvákat fogyasztanak, esetenként békákat, gyíkokat, lótücsköt és kisemlősöket esznek. Hazánkban 3600-5500 pár fészkel, és állományuk szerencsére folyamatosan növekszik.

 A Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársa ritka pillanatot örökített meg, a nagy kócsag fiókájának kikelése lenyűgöző látvány.

Neked ajánljuk
Jelentsük, ha júniusig fakivágást észlelünk! Távban és hamarosan korban is rekorder a meggyűrűzött kakukk Megtisztították Sao Paulo folyóját a szeméttől, visszatértek a vadállatok (videóval) Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: turistamagzin.hu
Vissza
Hírfolyam