2019. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A címermadár születése (videóval!)

Fantasztikus videó jelent meg a Duna–Ipoly Nemzeti Park Facebook-oldalán: a Dinnyési-fertőn a park munkatársának sikerült elkapni egy csodás pillanatot, felvette, ahogy egy nagy kócsag fiókája kikel a tojásból. A nagy kócsag a magyar természetvédelem címermadara, és nem mellesleg szerepel az ötforintosokon is.

A nagy kócsag Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. A legtöbbször nádasban fészkel, és általában 3-4, ritkábban 5 tojást rak, majd 25-26 napig kotlik rajta. A fiókák 34-35 napos korukban érik el a röpképességet. Halakat, csíkbogarakat, csiborokat, szitakötőlárvákat fogyasztanak, esetenként békákat, gyíkokat, lótücsköt és kisemlősöket esznek. Hazánkban 3600-5500 pár fészkel, és állományuk szerencsére folyamatosan növekszik.

 A Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársa ritka pillanatot örökített meg, a nagy kócsag fiókájának kikelése lenyűgöző látvány.

Neked ajánljuk
Déli szélesszájú orrszarvú született Kaliforniában (videóval) Így fogyott el a jég az északi sarkvidéken az elmúlt évtizedek alatt Klímaváltozás – A nagy hőség lerövidítheti a várandósság idejét Hamburgban nem humbug a klímavédelem Wizz Air: ki kell tiltani a business osztályt a rövid távú légi közlekedésből
Tovább a forrásra: turistamagzin.hu
Vissza
Hírfolyam