2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A címermadár születése (videóval!)

Fantasztikus videó jelent meg a Duna–Ipoly Nemzeti Park Facebook-oldalán: a Dinnyési-fertőn a park munkatársának sikerült elkapni egy csodás pillanatot, felvette, ahogy egy nagy kócsag fiókája kikel a tojásból. A nagy kócsag a magyar természetvédelem címermadara, és nem mellesleg szerepel az ötforintosokon is.

A nagy kócsag Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. A legtöbbször nádasban fészkel, és általában 3-4, ritkábban 5 tojást rak, majd 25-26 napig kotlik rajta. A fiókák 34-35 napos korukban érik el a röpképességet. Halakat, csíkbogarakat, csiborokat, szitakötőlárvákat fogyasztanak, esetenként békákat, gyíkokat, lótücsköt és kisemlősöket esznek. Hazánkban 3600-5500 pár fészkel, és állományuk szerencsére folyamatosan növekszik.

 A Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársa ritka pillanatot örökített meg, a nagy kócsag fiókájának kikelése lenyűgöző látvány.

Neked ajánljuk
100 tagú gólyacsapat költözött Beremendre Páva is próbálta, végül pulyka költötte ki – Egy elárvult babagólya története (videóval) Európa madarai – Több mint 3000 színes rajz A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: turistamagzin.hu
Vissza
Hírfolyam