2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Senki sem számított arra, mivé változtatja Csernobilt a katasztrófa

A több mint 30 évvel ezelőtt bekövetkezett csernobili atomerőmű-baleset radioaktív öröksége sem tudta térdre kényszeríteni az életet. A város környékén újra megjelentek az állatok.

Erre jutottak egy idén márciusban megrendezett konferencián, ahol az elmúlt években összegyűjtött adatokat értékelték a kutatók.

1986. április 26-án a csernobili atomerőmű négyes reaktorának felrobbanásával minden idők legnagyobb nukleáris katasztrófája következett be: 400-szor nagyobb erejű sugárzás érte a Szovjetunió területét, mint Japánt a hirosimai bomba ledobásakor.

Összesen 200 000-350 000 embert érintett a katasztrófát követő kitelepítés, kiürítették Pripjaty városát is, ahol az erőmű dolgozói éltek családjaikkal (kb. 49 000 fő), és ahova azóta sem térhettek vissza az egykori lakók, a település valóságos szellemvárossá változott.

A 4-es reaktor beomlott tetőszerkezete a baleset utáni napokban. Az első betonszarkofág megépítéséig akadálytalanul sugárzott a sérült reaktor
Forrás: origo.hu/Szputnyik

A szerencsétlenség idején az erős sugárzás az atomerőmű 30 kilométeres körzetében apokaliptikussá változtatta a tájképet. Ebben a zónában fekszik az úgynevezett Vörös-erdő, ami a katasztrófa egyik ikonikus helyszínévé vált. Az élővilág egészségét mutató színárnyalatok a radioaktív kihullást követő napokban eltűntek, a haldokló növények vörösesbarnává váltak. Az állatok közül csak nagyon kevesen maradtak életben.

Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy mindenki arra számított, a radioaktív részecskék eltűnéséig a környék még hosszú évszázadokig nukleáris sivatag marad. Nem így történt.

Harminchárom évvel a baleset után a mai Ukrajna és Fehéroroszország területén található Tiltott Zónában virágzik az élet: barnamedvék, bölények, hiúzok, farkasok, Przsevalszkij-lovak róják a tájat. E szűk területen 200-nál is több madárfaj telepedett meg.

A kameracsapdákkal lencsevégre kapott vadak Fotó: Proyecto Tree/Szergej Gascsak

A cikk befejező része az origo.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Eddig ismeretlen fajokat dokumentálnak Ausztráliában Agrárminisztérium: közös felelősségünk a biológiai sokféleség megőrzése Magánvagyonból épül új generációs atomreaktor az USA-ban? Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam