2021. március 6., Inez, Leonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritka, teljesen fehér óriáspandát láttak Kínában

Egy fehér bundájú óriáspandát sikerült lefilmezni a délnyugat-kínai Wolong Nemzeti Parkban egy kitelepített állatmegfigyelő kamerával – adta hírül a Szecsuán tartományban lévő természetvédelmi terület vezetése.

A különleges pandáról április közepén készült a felvétel infrakamerával, a tengerszint fölött mintegy 2000 méteren fekvő vadonban. A videó szerint a panda testén nincsenek foltok, és a szeme vörösnek tűnik. A felvétel azt mutatja, hogy az állat éppen áthalad az erdőn.

„A képekből ítélve a panda albínó lehet, 1-2 éves példány” – mondta el Li Seng, a Pekingi Egyetem kutatója, medveszakértő. Hozzátette: a teljesen fehér bundájú panda neme a felvételből nem állapítható meg, ugyanakkor feltűnése azt jelzi, hogy az albinizmust okozó gén létezik a Wolongban vadon élő pandapopulációban.

A panda erősnek látszott, a mozgása határozott volt, ami arra utal, hogy a génmutáció valószínűleg nem gátolja az életét.

A fehér panda Fotó: youtube.com

A gerincesek számos fajánál létezik az albinizmus. Az albínó mutáció a színanyag képződésének veleszületett zavara, amely csökkent vagy hiányzó pigmentációval jár. A melanin festékanyag hiánya előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben is. Az albinizmus nem befolyásolja az egyed fizikumát vagy életfunkcióit, de könnyebben felfedezhetővé teszi az állatot, és az albínók érzékenyebbek a napsütésre.

Albínó kölyök csak két albínó szülőtől származhat.

Ha egy fehér panda egy normális pandával párosodik, első almuk kölykei foltosak lesznek. A kölykök viszont magukban hordják a mutáns gént, így ha egy ugyancsak albínó gént hordozó pandával párosodnak, lehet, hogy csupa fehér kölykük születik.

A Wolong természetvédelmi területen kihelyezett infrakamerákkal kísérik figyelemmel a térségben élő vadállatokat.

Neked ajánljuk
A cápák már érzik, hogy melegszik a víz Kék és zöld kutyák – vegyi környezetszennyezés? (videóval) Kutya szagolta ki a kaktuszcsempészt (videóval) Érvényesült a felelősség elve: fizetnie kell a Szamost elszennyező cégnek 2050-re a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lenne a MOL
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam