2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Talán nem csak mese volt a Mofli, az utolsó koala

Az Ausztrál Koala Alapítvány arra figyelmeztet, hogy olyan kevés koala él a világon, hogy a faj gyakorlatilag kihaltnak számít. Bár még 80 ezer egyed él vadon, ez a példányszám ahhoz nem elég, hogy a koaláknál fellépő tipikus betegségek és születési rendellenességek mellett új generációnak adjanak életet.

A „funkcionálisan kihalt” elnevezés egy olyan kitétel, amit a szakma eddig nem nagyon használt, de alkalmas arra, hogy a koalák védelmére ráirányítsa a figyelmet – fogalmazott az InfoRádióban a koalák kihalásáról szóló ausztrál figyelmeztetésre reagálva Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

„A problémákat a szükségesnél talán borúlátóbbnak mutatják be, de a zoológiában, a természetvédelemben, az ökológiában akkor tekintenek egy fajt kihaltnak, ha 50 éven keresztül egyetlen észlelés sem történik arról, hogy bizonyíthatóan látták volna. Nos, ettől a koala még messze van” 

–  tette tisztába a helyzetet Hanga Zoltán.

Fotók: pixabay.com

A fenyegetettség nemzetközileg elfogadott osztályozásának a Nemzetközi Természetvédelmi Unió kategórialistája számít.

Ebben a koala a „sebezhető” kategóriában szerepel. Utána jön még a „veszélyeztetett”, a „kritikusan veszélyeztetett” és a „kihalt” fokozat.

A magyar szakember ugyanakkor kétségtelennek tartja, hogy a koala esetében nem javult a helyzet, állományuk csökken a szabad természetben, de a helyzet nem menthetetlen.

Hanga Zoltán beszámolt egy konfliktusról az Ausztrál Koala Alapítvány és a koalavédelemmel foglalkozó hatóságok között, ugyanis néha még az egyes vidékeken túlszaporodott koalák észszerű elköltöztetését sem támogatják az alapítványiak.

A vadon élő koalák helyzete azért korántsem rózsás, ugyanis vannak jellemző betegségeik: egy szexuális úton terjedő nemi betegség és egy daganatos,

ám területvédelemmel és koalakórházzal fel tudják venni a harcot ezek ellen oly módon, hogy a nagyvilág koalás szakemberei megosztják egymással a vírustörzseket annak érdekében, hogy közös erővel megtalálják a megfelelő ellenszert.

Neked ajánljuk
A magyar erdők az itt élő emberek egészségét szolgálják Kihalt a királyharkály és még 22 másik faj az Egyesült Államokban A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam