2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évtizedek után visszatértek a teknősök az önkéntesek által megtisztított indiai partra (videókkal)

Évtizedek óta először figyeltek meg teknősöket azon a tengerparton, mely nem is olyan rég még India legszemetesebb, legelhanyagoltabb strandja volt. Mumbai Versova nevű strandja az elmúlt két évben tisztult meg az önkéntesek elképesztő összefogásának köszönhetően.

A festői partszakaszt sokan illegális hulladéklerakónak használták, s egy idő után  inkább hasonlított szeméttelepre, mint tengerpartra. A látvány elborzasztotta a környékre költöző fiatal ügyvédet, Afroz Shah-t, és nem bírta tétlenül nézni, ahogy a hulladékhegyek egyre csak nőnek a strandon.

Fotók: erdekesvilag.hu

Összefogott néhány ismerősével, és elkezdték megtisztítani a partot – még annak tudatában is, hogy nyilvánvaló volt: szinte lehetetlen, amire vállalkoztak. A hetek múlásával egyre több helyi lakos csatlakozott hozzájuk, majd miután pár hónap elteltével a sajtó is beszámolt önzetlen akciójukról,

több mint ezer önkéntes szedte mindennap a szemetet, köztük helyi vállalatok munkatársai, civil szervezetek, iskolások, de még bollywoodi filmsztárok is.

Több mint 80 hét kitartó munkájának eredményeként több ezer tonna hulladéktól szabadították meg a strandot.

Azóta még a rég nem látott tengeri teknősök is elkezdtek visszatérni. A kezdeményezést az ENSZ „a világ legnagyobb strandtakarítási projektjeként” tartja számon.

Egy rövid videó a szemétszedés időszakából:

A tengerparton egyébként azóta is rendszeresen takarítanak az egymást hetente váltó önkéntes csoportok. A monszunokkal sok szemét sodródik a partra, de a helyiek teljesen kézben tartják a helyzetet.

A strand déli részén a szeméthalmok helyett most már olajzöld fattyúteknősök fészkei sorakoznak. A kisteknősök kikelését önkéntesek és a természetvédelmi hatóság szakemberei közösen vigyázzák.

Afroz Shah elmondta, hogy hetekkel korábban elkezdtek felkészülni a kis páncélosok kikelésére, miután a tengerpart déli felén sétáló farmerek észrevettek a homokban néhány teknőst, és azonnal értesítették felbukkanásukról a férfit.

„Amikor értesültünk a hírről, tudtam, hogy ez valami nagyszerű dolognak a kezdete. Könnyek szöktek a szemembe, amikor láttam őket az óceán felé indulni” – mesélte az ügyvéd, aki a kikelést tucatnyi önkéntessel együtt őrizte, hogy megbizonyosodjanak róla, az aprócska teknősök elérik az óceánt. Afroz Shah-t erőfeszítéseiért az ENSZ a Föld Bajnoka kitüntetésben részesítette.

Íme két videó a teknősök megjelenéséről:

Neked ajánljuk
A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Veszélyes mennyiségű műanyagot esznek meg a frissen kikelt tengeri teknősök Floridában Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam