2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megmenekült egy szabadon élő tehéncsorda Lengyelországban

Nem ölnek le egy Lengyelország nyugati részén 10 éve szabadon kóborló tehéncsordát. A mészárlás tervének hírére az állatvédők akciót hirdettek, majd országos üggyé vált a kérdés. Végül az ország államfője és a kormánypárt vezetője is szót emelt a megmentésük érdekében.

A német határhoz közeli Deszczna körzetében – a lubuszi vajdaságban – már több mint 10 éve gazdátlanul kóborol a jelenleg 180 állatból álló csorda, de a lengyel főállatorvos csak nemrég döbbent rá, hogy a gondozatlan állatok egészségügyi veszélyforrást jelentenek az uniós jogszabályok szerint, és elrendelte a leölésüket.

A tehéncsorda Fotó: radiopik.pl

A mészárlás tervének hírére az állatvédők akciót hirdettek a vadon élő szarvasmarhák megmentésére, a bíróságon azonban pert vesztettek.

Sokan közülük ezért személyesen mentek a helyszínre a héten, hogy megakadályozzák az állatok leölését. A marhák sorsáról országos vita indult, amelybe bekapcsolódott Andrzej Duda államfő és Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője is.

Duda elnök a Twitteren fejezte ki reményét, hogy „örömteli megoldás” születik a tehenek ügyében, és úgy vélte, hogy noha az uniós szabályok a leölésüket írják elő, „a lengyelek megtalálják a módját a megmentésüknek”.

Életképen a csorda  Fotó: TVP3 Gorzów Wlkp.

Az AFP szerint azonban a szabadon legelésző szarvasmarhák megmenekülésüket alighanem az állatok, főleg a macskák iránti vonzalmáról ismert pártvezető, Jaroslaw Kaczynski közbenjárásának köszönhetik.

A magasszintű pártfogókra tekintettel Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy

a deszcznói szabad marhákat nem ölik le, azokat zárt területen, egy állami gazdaságban helyezik el.

A marhákat annak idején tulajdonosaik azért hagyták sorsukra, mert az állami pályázatokon nem sikerült megszerezniük a tartásukhoz szükséges legelőket.

Neked ajánljuk
Az őshonos állati génmegőrzés új pályázati felhívása Az őshonos állati génmegőrzés új pályázati felhívása Dán tervek a növényi eredetű élelmiszerekről A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Forrás:
Vissza
Hírfolyam