2019. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás nagyon veszélyes lehet a whiskygyártásra

A skót környezetvédelmi ügynökség múlt héten figyelmeztette a lakosságot, hogy a klímaváltozásnak apokaliptikus következményei lehetnek az országra nézve: ha nem változtatnak a dolgokon, úgy a talajerózió miatt erdők sokasága pusztulhat ki, madárfajok tűnhetnek el, és az ország egyik legismertebb terméke, a whisky gyártása is veszélybe kerülhet.

A skót lepárlóüzemek a tavalyi komoly hőhullám következtében le kellett állítsák a termelést egy időre, mert majdnem teljesen kifogytak a vízből. A térségben tapasztalható extrém meleg és kevés csapadék miatt a folyók vízszintje annyira lecsökkent, hogy néhány lepárló egy teljes hónapig nem tudott üzemelni.

A családi tulajdonban lévő Glenfarclas lepárló számára például a teljes szeptember kimaradt, ami nagyjából 300 ezer liter whiskyt jelent. Szakértők szerint a jövőben egyre többször találkozhatnak majd ilyen szélsőséges időjárási helyzettel.

„A legtisztább víz” – honlapja tanúsága szerint ezt használja a Glenfarclas lepárló a whisky készítéshez
Fotó: glenfarclas.com

Londonban a héten rendeznek egy konferenciát, amelynek témája a szárazság elleni küzdelem lesz. A találkozót azért hívták össze, mert az előrejelzések szerint idén is hőhullám várható Angliában.

Friss kutatások állítják, hogy a tavaly nyárihoz hasonló hőhullám kialakulásárára 30-szor nagyobb az esély a környezetszennyezés miatt.

Néhány előrejelzés szerint, ha nem változik a károsanyag-kibocsátás, akkor 2050-től akár kétévente is el kell viselni majd hasonló forróságot.

Neked ajánljuk
Tévéműsorban gyűjtenének pénzt egymillió fa ültetéséhez Tévéműsorban gyűjtenének pénzt egymillió fa ültetéséhez Ötven év múlva pusztává válhat Szerbia éléskamrája Videó: így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben Ősi módszerekkel a klímabarát otthonokért
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam