2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás nagyon veszélyes lehet a whiskygyártásra

A skót környezetvédelmi ügynökség múlt héten figyelmeztette a lakosságot, hogy a klímaváltozásnak apokaliptikus következményei lehetnek az országra nézve: ha nem változtatnak a dolgokon, úgy a talajerózió miatt erdők sokasága pusztulhat ki, madárfajok tűnhetnek el, és az ország egyik legismertebb terméke, a whisky gyártása is veszélybe kerülhet.

A skót lepárlóüzemek a tavalyi komoly hőhullám következtében le kellett állítsák a termelést egy időre, mert majdnem teljesen kifogytak a vízből. A térségben tapasztalható extrém meleg és kevés csapadék miatt a folyók vízszintje annyira lecsökkent, hogy néhány lepárló egy teljes hónapig nem tudott üzemelni.

A családi tulajdonban lévő Glenfarclas lepárló számára például a teljes szeptember kimaradt, ami nagyjából 300 ezer liter whiskyt jelent. Szakértők szerint a jövőben egyre többször találkozhatnak majd ilyen szélsőséges időjárási helyzettel.

„A legtisztább víz” – honlapja tanúsága szerint ezt használja a Glenfarclas lepárló a whisky készítéshez
Fotó: glenfarclas.com

Londonban a héten rendeznek egy konferenciát, amelynek témája a szárazság elleni küzdelem lesz. A találkozót azért hívták össze, mert az előrejelzések szerint idén is hőhullám várható Angliában.

Friss kutatások állítják, hogy a tavaly nyárihoz hasonló hőhullám kialakulásárára 30-szor nagyobb az esély a környezetszennyezés miatt.

Néhány előrejelzés szerint, ha nem változik a károsanyag-kibocsátás, akkor 2050-től akár kétévente is el kell viselni majd hasonló forróságot.

Neked ajánljuk
A kihalás szélére sodródtak a tengeri teknősök Tömeges madárpusztulást okoztak a klímaváltozás miatti hőhullámok a Csendes-óceánban A génszerkesztés gondolatával kacérkodnak a németek Évmilliók óta alakítja a természetet az emberi tevékenység Nagy keletjük van a Renault villanyautóinak is
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam