2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kihalás szélére sodródtak a csimpánzok

Az emberi terjeszkedés és a vadászat egyre kisebb erdei „szigetekre” szorítja vissza a csimpánzokat – figyelmeztettek neves primatológusok egy németországi konferencián.  A világ negyven csimpánzszakértője közös felhívást adott ki, melyben felszólítottak az emberrel 98 százalékban egyező DNS-ű faj megmentésére.

A közönséges csimpánz (Pan troglodytes) mind a négy alfaját kihalás fenyegeti. Leginkább a súlyosan veszélyeztetett nyugat-afrikai csimpánz egyedszáma csökken, három nemzedék alatt mintegy 80 százalékkal lett kevesebb.

„Évtizedek óta tanulmányozzuk a vadon élő csimpánzközösségeket, mindannyian láttuk, ahogyan izolálódtak a csoportok. A csimpánzok arra kényszerültek, hogy erdei gettókban éljenek” – írták a primatológusok közleményükben.

Fotó: wikimedia.com/Alain Houle

Más nagy testű emlősökkel együtt őket is leginkább az élőhelyük zsugorodása fenyegeti. Afrikában még mindig léteznek érintetlen szavannák és erdők, ám a terjeszkedő emberi települések, a bányászat, az erdőirtás és a mezőgazdaság miatt gyorsan csökken a területük.

Vadásszák őket a húsuk miatt, és leölik őket a termésüket védő farmerek is.

Az afrikai kontinenst több mint 1,2 milliárd ember lakja, s ez a szám az évszázad közepére megduplázódhat.

Fotó: wikimedia.com/Chi King

Három csimpánzalfaj egyedszáma néhány ezer, a többségében a Kongói Demokratikus Köztársaság területén élő keleti-afrikai csimpánzoké 250 ezer körüli. A nyugat-afrikai csimpánzok Burkina Fasóból, Beninből és Gambiából is eltűntek, de láthatóan Togóban is hasonló sors vár rájuk.

Neked ajánljuk
503 új fajt azonosítottak tavaly brit kutatók Az éhes majmok meglepően jó értékbecslők Hűséges és bocsánatot kérni is tudó állatok a bonobók Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam