2020. június 4., Bulcsú
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kihalás szélére sodródtak a csimpánzok

Az emberi terjeszkedés és a vadászat egyre kisebb erdei „szigetekre” szorítja vissza a csimpánzokat – figyelmeztettek neves primatológusok egy németországi konferencián.  A világ negyven csimpánzszakértője közös felhívást adott ki, melyben felszólítottak az emberrel 98 százalékban egyező DNS-ű faj megmentésére.

A közönséges csimpánz (Pan troglodytes) mind a négy alfaját kihalás fenyegeti. Leginkább a súlyosan veszélyeztetett nyugat-afrikai csimpánz egyedszáma csökken, három nemzedék alatt mintegy 80 százalékkal lett kevesebb.

„Évtizedek óta tanulmányozzuk a vadon élő csimpánzközösségeket, mindannyian láttuk, ahogyan izolálódtak a csoportok. A csimpánzok arra kényszerültek, hogy erdei gettókban éljenek” – írták a primatológusok közleményükben.

Fotó: wikimedia.com/Alain Houle

Más nagy testű emlősökkel együtt őket is leginkább az élőhelyük zsugorodása fenyegeti. Afrikában még mindig léteznek érintetlen szavannák és erdők, ám a terjeszkedő emberi települések, a bányászat, az erdőirtás és a mezőgazdaság miatt gyorsan csökken a területük.

Vadásszák őket a húsuk miatt, és leölik őket a termésüket védő farmerek is.

Az afrikai kontinenst több mint 1,2 milliárd ember lakja, s ez a szám az évszázad közepére megduplázódhat.

Fotó: wikimedia.com/Chi King

Három csimpánzalfaj egyedszáma néhány ezer, a többségében a Kongói Demokratikus Köztársaság területén élő keleti-afrikai csimpánzoké 250 ezer körüli. A nyugat-afrikai csimpánzok Burkina Fasóból, Beninből és Gambiából is eltűntek, de láthatóan Togóban is hasonló sors vár rájuk.

Neked ajánljuk
Évente 300 millió őshonos állatot ölnek meg a házi macskák Ausztráliában A vándormadarak visszatérnek A természet pusztításával együtt növekszik a járványok kockázata a Földön Értékőrzők – Találkozás Szabó Györggyel, a bükki füvesemberrel Az EU eurómilliárdokkal támogatná a zöldebb közlekedést
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam