2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kifejezetten fecskéknek terveztek házat Szegeden

Tóth Bence Péter építészmérnök mesterdiplomájára készülve egy fecske-látogatóközpontot tervezett a Szegedi Vadaspark tavához. Szép lenne, ha valóban elkészülne.

Állatkertekben nem tartanak fecskéket. Egyrészt mert akkora röpdéket kellene nekik építeni a szúnyogvadászathoz, hogy csak na. Másrészt mert bejönnek maguktól úgyis. Az állatok körül ugyanis rengeteg a rovar, az emberek nem zavarják őket, ha pedig megfelelők az épületek, még fészkelőhelyet is találnak.

Tóth Bence Péter ezért találta ki a fecske-látogatóközpont tervét, amelyben a Magyar Madártani Egyesület két munkatársa, Orbán Zoltán és Halmos Gergő segítette.

A hatalmas „ereszek” alatt rengeteg füsti és molnárfecske fészkelhet, amelyeket az épület belsejéből lehet jól megfigyelni.

Balra az épület a nagy megfigyelőablakokkal, jobbra a löszfal, amelybe a perti fecskék áshatják költőüregeiket Forrás: Tóth Bence Péter

 A nagy ablakok (részint a döntésnek, részint a speciális bevonatuknak köszönhetően) úgy lehetnek kialakítva, hogy ne jelentsenek végzetesen tükröződő felületet a madaraknak. A központhoz egy mesterséges löszfal is tartozik, hogy a Magyarországon fészkelő haramadik fecskefaj, a parti is otthonra találjon.

A központ belsejében foglalkoztatótermek lennének, ahol műfészkeket is készíthetnek a látogatók.

Nádasba simuló építmény és az úgynevezett fecskesziget Forrás: Tóth Bence Péter

Egy ilyen létesítmény persze nem enyhítene azon a problémán, hogy 1 millió fecske hiányzik Magyarországról, de a szemléletformálásban sokat segíthetne.

A terv egyelőre csak fikció, de örülnénk neki, ha egyszer megvalósulna. A részletek hamarosan felkerülnek a tervező honlapjára.

Neked ajánljuk
Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Aszály a vízgyűjtőn: meg kellett kezdeni a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ág vízpótlását Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének őszi ülésszakán a környezetvédelem a téma Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam