2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Percenként két futballpályányi esőerdő tűnik el a Föld színéről

A brazíliai amazonasi esőerdők területén az erdőirtás az eddigi legmagasabb szintre emelkedett azután, hogy Jair Bolsonaro elnök szabad utat engedett a fakitermeléseknek, a területalapú mezőgazdaságnak és bányászatnak. Az Amazonas medencéje csak májusban 31 nap alatt 739 négyzetkilométernyi területet vesztett el. Ez a mennyiség a műholdas megfigyelő rendszerek adatai szerint percenként két futballpálya méretével egyenértékű.

A szám a következő hónapokban tovább emelkedhet

A május igen fontos útjelző, mivel ez jelöli a száraz évszak kezdetét Brazíliában. Ilyenkor kell a legtöbb erdőtűzre számítani, és ekkor történnek a legpusztítóbb erdőirtási és -tisztítási munkák is, miután a világon itt a leggyorsabb ütemű a mezőgazdaság terjedése.

A már most elképesztő méreteket öltött folyamat miatt a környezetvédők attól tartanak, hogy ez a szám a következő hónapokban tovább emelkedik, és a közelmúlt legrosszabb esztendeje lesz az idei az erdőirtások tekintetében.

Kivéve, ha a kormányzat nem szab gátat a továbbgyűrűző folyamatoknak. Jair Bolsonaro elnök januárban „lazított" az ellenőrzéseken, valamint bátorította a bányászat és a mezőgazdasági érdekek bővülését a régióban.

Az amazóniai esőerdő területe Fotó: wikimedia.org

Az erdőirtás mozgatórugója gyakran maga a gazdaság, amely a magas marhahús- és szójaárak miatt jelenleg nincs túl kedvező helyzetben az országban. Az elnök szerint
talán épp az agrárgazdaság segíthet Brazíliának elindulni a pozitív növekedés felé.
Szintén erdőirtáshoz vezetnek az infrastrukturális projektek, köztük az utak és a vízerőművek bővítése.

Az esőerdővel borított Amazonas-medence 60 százaléka Brazíliához tartozik, ahol idén elkezdődött a védett, valamint a bennszülöttek számára fenntartott területek felszámolása is.

Brazíliában 2004 és 2012 között jelentősen csökkent a kiirtott erdők nagysága egyebek közt a kormányzati szigorításoknak köszönhetően, ám a „bolygó tüdeje" területén azóta évente több ezer négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el.

A brazil kormány 2009-ben még pont az amazonasi esőerdők irtásának csökkentését tette az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés elleni harc egyik legfontosabb céljává: vállalta, hogy 2020-ig 80 százalékkal csökkentik az erdőirtást.

A világ legnagyobb esőerdei évente 2 milliárd tonna szén-dioxidot vesznek fel, és a légkörben található oxigén 20 százalékát állítják elő.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam