2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zavarásmentes zónák igénye

A Német Természetvédelmi Szövetség (NABU) június 8-a, az óceánok világnapja alkalmából a tengeri emlősök, madarak és a klímaváltozás szempontjából kulcsfontosságú tengerifűmezők valós védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet.

A Balti- és az Északi-tenger Németországhoz tartozó vizeinek mintegy 45 százaléka áll Natura 2000-es védelem alatt, csakhogy az érintett területek túlnyomó többsége esetében máig nem készült el az a szabályozás, amely a károkat okozó hajózást, halászatot és homokkitermelést korlátok közé szoríthatná.

A Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület  jelentésében említett 1 millió kihalással fenyegetett faj között számos akad, amelynek a súlyosan szennyezett és túlhalászott óceánokban nem adottak többé a fennmaradás feltételei.

A NABU hangsúlyozza:

a papíron létező természetvédelmi területekkel semmit sem tehetünk a tengeri élővilág megóvásáért – a védelem alatt álló területek felén zavarásmentes zónák kijelölésére lenne szükség.

Fotó: pixabay.com

Az úgynevezett zavarásmentes zónák (No-Take-Areas) már a világ számos pontján bizonyították hatékonyságukat: elősegítették a természet gyors regenerálódását, a faji sokféleség helyreállt, az egyedszámok növekedésnek indultak.

Amíg egy területen folyamatos a halászat, a nyersanyag-kitermelés és a kőolajvezetékek telepítése, nem számíthatunk a helyzet javulására. Azonban ahol felhagyunk a zavaró tevékenységekkel, ott menedékre lelhetnek a veszélyeztetett fajok, és a biztonságos élőhelyen az élővilág új erőre kaphat: a halállomány megerősödéséből és a klímavédelemben fontos szerepet játszó tengerifűmezők terjeszkedéséből pedig végső soron az emberiség is profitál majd.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: nabu.de
Vissza
Hírfolyam