2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tengeri állatok hatoda pusztulhat ki az évszázad végére a klímaváltozás miatt

Minden egyes Celsius-fok, amellyel növekszik a világ vizeinek hőmérséklete, 5 százalékkal csökkenti a tengeri állatok mennyiségét, és 17 százalékkal a vizek élővilágát.

A világ óceánjai hal- és egyéb állatállományának egy hatodát veszíthetik el az évszázad végére, ha a klímaváltozás a jelenlegi mértékben zajlik. Összehasonlító vizsgálatok alapján erre a következtetésre jutott tengerbiológusok egy nemzetközi csoportja. Az elemzés nem foglalkozik az ezen kívül zajló halászat hatásával.

Ha a világ üvegházhatású gázkibocsátása a jelenlegi mértékben zajlik, a biomassza, vagyis minden tengeri élőlény teljes össztömege 17 százalékkal fog csökkenni 2100-ra, ha viszont csökkenne a szén-dioxid-szennyezés mértéke, a veszteség 5 százalékban limitálható lenne

– írták az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált tanulmányban.

Fotó: pixabay.com

Az óceánok biomasszájának hatalmas mértékű csökkenése várható, ha a világ nem lassítja le a klímaváltozást, s már most vannak megfigyelhető változások.

A megjósolt veszteségeknek óriási mértékű hatása van nemcsak az óceánok biodiverzitására, hanem az emberekre is, hiszen a vizek világszerte fontos forrásokat jelentenek.

„A jó hír az, hogy a tengeri élet fő alapkövei, a planktonok és a baktériumok száma kevésbé erőteljesen fog csökkenni. A rossz hír viszont, hogy azok a tengeri állatok, amelyekkel közvetlen kapcsolatban állunk, és amelyek legmélyebben megérintenek minket, a becslések szerint a legtöbbet fognak szenvedni a klímaváltozástól, amint annak hatásai folyamatosan érezhetővé válnak a táplálékláncban”

– mondta Boris Worm, a kanadai Dalhousie University munkatársa.

A tudósok már korábban is tisztában voltak azzal, hogy a klímaváltozás valószínűleg csökkenteni fogja a tengeri élővilágot, de a korábbi számítógépes szimulációk csak a probléma egy-egy részére koncentráltak. Ez a tanulmány hat különböző korszerű számítógépes modellt használ, amelyek a legpontosabb elemzést adják.

Neked ajánljuk
Delfineket mentettek a Cape Cod-öbölnél Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt A világon elsőként felelős turistákat jutalmaznak speciális programmal egy szigeten Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam