2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszatért a „halálból” a bermudai nagy szárazföldi csiga

Miután negyven éve kihaltnak hitték, a bermudai nagy szárazföldi csiga (Poecilozonites bermudensis) egy üres házát találták meg Bermuda fővárosában, Hamiltonban, majd élő példányokat is találtak a szemétben egy közeli sikátorban.

Néhány egyedet a chesteri állatkertbe és a Londoni Zoológiai Társasághoz szállítottak egy különleges tenyésztési program indításához. Ennek eredményeként végül több mint négyezer csigát szállítottak vissza és engedtek szabadon a szigeteken. A későbbiekben még több csigát fognak szabadon engedni.

A bermudai nagy szárazföldi csiga Fotók: cheshire-live.co.uk

Mark Outerbridge, a bermudai kormány vadvédelemért felelős szakembere kifejtette, hogy a faj már nagyon régóta kihaltnak számított, amikor 2014-ben egy férfi besétált az irodájába Hamiltonban, és egy friss csigaházat tartott a kezében. „Másnap egy élő állattal a kezében tért vissza. Így csöppentem bele a fajmegőrzési projektbe” – mondta.

A csigák egy kis, de fejlődő populációjára bukkantak egy étterem mögött. A haslábú állatok a szemét között éltek egy nyirkos, nedves sikátorban, négyemeletes épületektől övezve. A légkondicionálóból csepegő víz olyan környezetet teremtett számukra, ahol észrevétlenül létezhettek.

„Kiderült, hogy a műanyag zacskók a legkedvesebb helyek számukra, mivel ezek őrzik meg legjobban a nedvességet, a csigák pedig nagyon érzékenyek a kiszáradásra” – mondta Outerbridge.

A bermudai nagy szárazföldi csiga, mint kiderült, remekül szaporodik fogságban, egy év alatt több ezernyi új csiga kel ki a petékből. „Amikor legutóbb számoltuk őket, nagyjából 13 ezer állat volt, azóta valószínűleg még többen lettek” – mondta Amber Flewitt, a chesteri állatkert munkatársa.

A bermudai nagy szárazföldi csiga tagja egy ősi földicsiga-ágnak, amely több mint egymillió évre vezethető vissza. Bár egykor bőségesen éltek a Bermuda-szigeteken, a populáció drámai mértékben lecsökkent a 20. században az ekkor a területre érkezett gyilkos csigák miatt.

A csigákat az északi Nonsuch-szigeten engedték szabadon egy természetvédelmi területen, ahol megfelelő számukra a környezet, és ahol korábban nem találtak arra utaló jeleket, hogy élnének itt a nagy bermudai csigákat megölő fajok.

Egy kisebb vadon élő populációhoz csatlakoznak itt, melynek egyedszáma alig néhány százra tehető. Így a faj ritkábban található meg vadon, mint az óriáspanda vagy a hegyi gorilla – közölte a chesteri állatkert.

Néhány kihelyezett egyedet fluoreszkáló jeladókkal láttak el, hogy figyelemmel kövessék, hogyan alkalmazkodnak a természethez.

Neked ajánljuk
Újabb lépés a kihalás szélén álló orrszarvúalfaj megmentésére Halál várhat Ausztráliában egy Amerikából érkezett galambra (videóval) Visszaszorulóban az orvvadászat Namíbiában Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam