2020. július 13., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszatértek a partfalak lakói

Az elmúlt hetekben folyamatosan érkeztek vissza a Duna–Dráva Nemzeti Park telepesen költő madarai, a homokbányák, szakadó partok és löszfalak lakói, a partifecskék és a fokozottan védett gyurgyalagok. Az afrikai telelőhelyekről a partifecskék április közepén, a gyurgyalagok május elején-közepén érkeznek vissza és keresik fel sokszor évtizedek óta használt költőhelyeiket.

A nemzeti park madarai üregeiket maguk vájják, de a gyurgyalagok szívesen elfoglalják a korábbi években készült lyukakat is. Egy-egy telepen akár több száz madárpár költhet, sokszor a két faj együtt is.

Nagy folyóink folyamatosan bontják magas partjaikat, így rendre új partfalak várják a fecskéket. A folyó azonban egy-egy nagyobb árvíz idején el is pusztítja az üregeket a fiókákkal együtt. Nagyobb biztonságban vannak a homokbányákban költők, gondolnánk, hiszen ott nem fenyegetnek az árvizek.

A gyurgyalagok társas lények, dróton vagy faágon örömmel ücsörögnek csapatba verődve. Hazánkban sajnos nincs belőlük annyi, hogy gyakran lehessen látni ilyen sokadalmat
Fotó: termeszettar.hu

Gondot itt a bányászat jelenthet, ami egyrészt friss falakat is létrehoz, másrészt gondatlanságból egész telepeket pusztíthat el. A munkák összehangolásával a telepek nem károsodnak, ez csak hozzáállás és egyeztetés kérdése. A löszmélyutak, helyi nevükön szurdikok talán a legbiztonságosabbak, gondot itt a falak külső felületének cementálódása okozhat, mert így nehezebbé válik az üregkészítés.

A Dráva folyó mentén élő partifecskék
Fotó: birds.com.hr/Grlica Ivan Darko

Sajnos, ezen felül

méhfogyasztása miatt sok méhész még mindig ellenségként tekint a gyurgyalagokra, és bár egyre ritkábban, de előfordulnak szándékos zavarások, sőt a költőüregek betömése is.

Költőüregeik alapján a két faj jól megkülönböztethető, mivel a fecskéké sokszor ovális, laposabb, míg a gyurgyalagok kerek lyukakat készítenek. Így a költési időn kívül is feltérképezhetjük telepeiket. A természetvédelmi őrszolgálat a civil madarászokkal együttműködve folyamatosan ellenőrzi a nagy költőtelepeket, így biztosítva a zavartalanságot. Vigyázzunk rájuk, hiszen szúnyog-, légy-, bögölyfogyasztásukkal a mi javunkat is szolgálják!

Neked ajánljuk
12 év után újra előkerült egy ritka halfaj Magyarországon 12 év után újra előkerült egy ritka halfaj Magyarországon Varázslatos képek a Varázslatos Magyarország természetfotó-kiállításról (képgalériával) A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: ddnp.hu
Vissza
Hírfolyam