2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fákkal tarthatjuk hűvösen a városokat

Már régóta ismerjük a városi előtetők páratlan képességét, hogy megtisztítsák a levegőt, javítsák a hangulatot, vagy épp hűtsék a túlmelegedett városokat. De az eddig nem volt világos, hány fa is kell ez utóbbihoz, vagyis hogy a város hűvös maradjon egy éjszakán át, írja a Mother Nature Network.

A Wisconsin–Madison Egyetem kutatói arra jutottak egy új tanulmányunkban, hogy egy városi háztömb áthatolhatatlan felületét legalább 40 százalékosan kell az ott lévő fák ágainak és leveleinek beárnyékolniuk, hogy bármilyen hőmérséklet-különbség mutatkozzon.

Néhány fa talán elég ahhoz, hogy ne izzadjunk annyira, mintha a tűző napon lennénk, de az igazi, 3-4 fokkal hűvösebb hőmérséklethez legalább a háztömb felületének 40 százalékát ki kell tennie a fák mennyiségének a házakéhoz képest. A fák ugyanis párologtatnak, vízgőzöket képeznek, amikor abszorbeálják a szén-dioxidot, ami hozzájárul a hűtő hatásukhoz.

Miközben leveleik a gázokat szívják fel, napközben vizet is párologtatnak, ami csökkenti a levegő hőmérsékletét, és megváltoztatja annak a légszennyezettség kialakulására gyakorolt hatását is.

Fotó: zoldbolt.hu

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban vezető szerzőként Carly Ziter ír a fák hatásmechanizmusáról.

A Navigálás a város hőszigetein át elnevezésű kerékpáros kísérletsorozatában

jól megfigyelték és dokumentálták a városi hőszigetek hatását: a jelenséget, amely szerint a város vidéki területei drasztikusan hidegebbek, mint az aszfaltterhelésű városi mag.

Ziter és munkatársai szerint a hőmérsékletváltozás azért összetett kérdés, mert a városi hőterületeken sokkal hűvösebb foltok is akadnak. Attól függően, hogy mennyi fa van azon a területen, ezek az egyedi mikroklímák esetleg még hűvösebbek lehetnek, mint a város egyszerű peremvidékei.

„Tudtuk, hogy a városok melegebbek, mint a környező vidék, de arra jöttünk rá, hogy a hőmérséklet a városon belül is ugyanolyan nagy mértékben különbözhet. A melegebb nyári napokban a hőmérséklet elviselhetővé tétele fontos lehet azok számára, akik ott élnek és dolgoznak” – mondja Monica Turner, az egyetem integratív biológiával foglalkozó professzora és a tanulmány társszerzője.

Fotó: pxhere.com

Hogy mennyire kiterjedtek ezek az úgynevezett „hűvös zsebek” a városban, az attól függ, hogy az egyes háztömböket mennyire védi-árnyékolja valamilyen napsugárzást elnyelő rendszer.

Ziter és csapata úgy véli, hogy a várostervezőknek és azoknak, akik képesek pozitív változást előidézni, összpontosítaniuk kell arra, hogy még több fával beültetett területet hozzanak létre. Különösen hasznos lehet ez ott, ahol viszonylag közel állnak a 40 százalékos lefedettségi küszöbhöz.

Ziter azt is sürgeti, hogy a városok gondolkodjanak a parkokon túl is, és kezdjenek faültetési kampányokba azokon a helyeken is, ahol gyakran a leginkább szükségünk van rájuk: az utcán, ahol nap mint nap közlekedünk, ahol élünk, még akkor is, ha rövid távon nem látják egyesek ennek az előnyeit.

Ne hangoztassuk, hogy egyetlen fa elültetése nem számít semmit,

mert nagyobb hatása lesz, ha egy fát ültetünk, és a szomszédunk is ültet egy fát, aztán az ő szomszédja is ültet egy fát és így tovább, mintha sztoikusan arra hivatkoznánk, hogy egyetlen fa elültetésével mi nem érhetünk el eredményt” – mondta Ziter.

Neked ajánljuk
Vaddisznóveszély miatt készültség van Rómában (videókkal) Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok”
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam