2020. augusztus 7., Ibolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amazóniai szinódus: Új utak az egyház számára az átfogó ökológiai fejlődésért

2019. október 6-27-e között tartják a Vatikánban a pánamazóniai szinódust, amelynek munkadokumentumát június 17-én tette közzé a püspöki szinódus főtitkársága. A dokumentum az egyház részéről válaszokat sürget az összetett és súlyos veszélyeknek kitett amazóniai térség számára.

„Amazónia, új utak az egyház számára és egy átfogó ökológiai fejlődésért” – ez a címe az ún. instrumentum laborisnak, amelyet hétfőn mutattak be a Szentszék sajtótermében. A dokumentum annak a folyamatnak a gyümölcse, amelyet Ferenc pápa 2018. januári látogatása indított el a perui Puerto Maldonadóban. Ezt követte az Isten népével való konzultáció, amely az egész amazóniai térségre kiterjedt és májusban zárult le a II. előszinódusi tanács ülésével.

Amazóniai táj Fotók: vaticannews.va

Istennel együtt hallgassuk meg a nép kiáltását

Az Amazonas-medence földrajzilag a következő dél-amerikai országok területén fekszik mintegy 7,8 millió négyzetkilométeren: Brazília, Bolívia, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guayana, Suriname és Francia Guyana. Az amazóniai őserdő kiterjedése 5,3 millió négyzetkilométer, mely így földünk trópusi erdeinek 40%-át teszi ki. A püspöki szinódus dokumentuma elsőként „Amazónia hangjával” foglalkozik, vagyis bemutatja a térséget és lakosságát. Az itt lakó emberek élete szorosan összefonódik a természettel, akik a folyók mentén több ezer őslakos kultúra részeit alkotják.

Az Amazonas-medence élete veszélyben forog

Mi fenyegeti ma az életet Amazóniában? Az erdőirtás és a környezet kizsákmányolása, az alapvető emberi jogok módszeres megsértése, valamint az őslakos népek területhez, önmeghatározáshoz való jogának semmibe vétele. Emögött gazdasági és politikai érdekek húzódnak, főként a bányászati vállalatok részéről. Jelenleg a klímaváltozás és az emberi beavatkozás (erdőirtás, égetés és a talajhasználat megváltozása), a lakosság erőszakos áttelepítése, valamint a környezetszennyezés kockára teszik az ökoszisztémát, és nyomást gyakorolnak a helyi kultúrákra.

Az átfogó ökológia kihívásai

A dokumentum második része megvizsgálja az átfogó ökológia kérdését. Az Amazonas-medence ma egy sebzett és elcsúfított szépség, a fájdalom és az erőszak helyszíne, amint arról a helyi egyházak jelentései ékesszólóan beszámolnak. Terjeng az erőszak, a káosz és a korrupció. A területen összecsapások folynak, népeket, kultúrákat és generációkat irtanak ki. Sokan vannak, akik kénytelenek elhagyni szülőföldjüket, aztán sok esetben a bűnszervezetek, a kábítószer- és emberkereskedelem áldozatává válnak (főként a nők). Munkaerejüket kizsákmányolják, vagy gyermekprostitúcióra kényszerítik őket. Tragikus és összetett valóság ez, amely kívül van törvényen és jogon egyaránt.

Az őslakos amazóniai népektől sokat tanulhatunk. Évezredekig gondját viselték a földnek, a víznek és az őserdőnek, és képesek voltak megőrizni azt napjainkig, hogy az emberiség örülhessen az Isten által teremtett világ ingyenes ajándékainak. Az evangelizálás új útjait ezzel az ősi tudással párbeszédben kell kialakítani, amelyekben megnyilvánulnak az ige magvai. Az amazóniai szinódus így a remény jele lehet az ott lakó népeknek és az egész emberiségnek.

A teljes cikk a Vatican News oldalán olvasható tovább.

Neked ajánljuk
A magashegyi növényfajok csaknem fele veszélyeztetett Németországban A jegesmedvék vesztét okozhatja a klímaváltozás a század végére Emberéleteket és gazdaságokat lehetne megmenteni az afrikai hőhullámok pontosabb dokumentálásával Rangos díjat nyert a pitypangból készült kerékpár-gumiabroncs Egyetlen napijeggyel bejárhatjuk az egész Dunakanyart
Tovább a forrásra: vaticannews.va
Vissza
Hírfolyam