2019. július 18., Frigyes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a bizonyíték a klímaváltozásra: egzotikus madarak bukkantak fel az Alföldön

A Körös–Maros Nemzeti Park Csanádi-puszták részterületén az utóbbi években többször is megfigyeltek kucsmás sármányt. Idén ismét felbukkant egy példány Makó közelében.

A Körös–Maros Nemzeti Park honlapján azt írják, hogy

a mediterrán térségben költő kucsmás sármányt először 2010-ben látták Magyarországon Baja és Csávoly közelében.

A nemzeti park első megfigyelése 2015-ben volt Kübekháza és Makó környékén, tavaly pedig Makó és Maroslele között heteken keresztül egy hímet és egy tojót figyeltek meg.

A kucsmás sármány Fotó: pixabay.com

A Körös–Maros Nemzeti Park nem járt sikerrel, amikor a madarak fészkét kereste, azonban valószínűsíthető, hogy a pár Magyarországon költött, ugyanis a hím heteken át énekelt. Idén június eleje óta ugyan ezen a helyen többször is megfigyeltek egy éneklő hímet. A nemzeti park munkatársai szerint ugyanarról a madárról lehet szó, amelyik tavaly is felbukkant.

A kucsmás sármány a verébalakúak rendjébe tartozik, de a teste nagyobb része napsárga színű. A hímek jellegzetes, kucsma formájú fejmintázatot viselnek. A madarak magot esznek, tartósan pedig a repceföldek közelében telepekednek meg. Az elmúlt évtizedben egyre több észlelés történt Magyarországon, ami arra enged következtetni, hogy a madarak észak felé kezdtek el terjeszkedni.

Neked ajánljuk
Öt országon átívelő bioszféra-rezervátum létesülhet a Murával, Európa leginkább érintetlen folyójával Alig két nap alatt majdnem 10 ezren csatlakoztak a „10 millió fa” mozgalomhoz Máris elértük a túlfogyasztás napját Lehet, hogy túlzásba visszük a mosást? Görögországban jó fogás a hulladék
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam