2019. július 19., Emília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdték a „cetbörtön” foglyainak szabadon bocsátását

Két kardszárnyú delfin szabadon bocsátásával megkezdődött az orosz Távol-Keleten felfedezett „cetbörtönben” fogva tartott csaknem száz tengeri emlős visszaengedése természetes közegébe.

A hír egy tévéműsorban hangzott el, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök élőben válaszolt a lakosságtól beérkezett kérdésekre.

A több orosz tévécsatornán bemutatott tudósítás szerint a két orkát az Ohotszki-tengerben, a Santar-szigeteknél bocsátották szabadon, ott, ahol kifogták őket. A „cetbörtönben” tartott 87 fehér és 11 kardszárnyú delfint a tervek szerint kis csoportokban fogják elengedi, esetenként 1800 kilométerre a Szrednyaja-öböltől, ahol most fogva tartják őket. A szabadságuk visszanyeréséhez vezető hosszú útjukra elkísérik őket gondozóik, akikhez hozzászoktak.

Az egyik kardszárnyú delfin visszaengedése Fotó: youtube.com

Putyin február 22-én rendelte el, hogy az illetékes állami szervek dolgozzanak ki megoldást a nemzetközi botrányt és szakértői összefogást eredményező „cetbörtön” problémájára. A létesítményt üzemeltető négy orosz céget vétkesnek találták a halászati szabályok megsértésében – mivel az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni –, és pénzbírsággal sújtották.

A fogva tartott állatokat külföldi – sajtójelentések szerint főképp kínai – delfináriumok számára fogták ki az Ohotszki-tengerből, és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között.

Neked ajánljuk
1500 kilométert gyalogolt délre az éhező jegesmedve, egy bányászvárosban kötött ki (videókkal) Nem eltévedt az orosz iparvárosban bóklászó jegesmedve, hanem eleve fogságban nevelhették fel Árvíz pusztít Oroszországban Lehet, hogy túlzásba visszük a mosást? Görögországban jó fogás a hulladék
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam