2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdték a „cetbörtön” foglyainak szabadon bocsátását

Két kardszárnyú delfin szabadon bocsátásával megkezdődött az orosz Távol-Keleten felfedezett „cetbörtönben” fogva tartott csaknem száz tengeri emlős visszaengedése természetes közegébe.

A hír egy tévéműsorban hangzott el, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök élőben válaszolt a lakosságtól beérkezett kérdésekre.

A több orosz tévécsatornán bemutatott tudósítás szerint a két orkát az Ohotszki-tengerben, a Santar-szigeteknél bocsátották szabadon, ott, ahol kifogták őket. A „cetbörtönben” tartott 87 fehér és 11 kardszárnyú delfint a tervek szerint kis csoportokban fogják elengedi, esetenként 1800 kilométerre a Szrednyaja-öböltől, ahol most fogva tartják őket. A szabadságuk visszanyeréséhez vezető hosszú útjukra elkísérik őket gondozóik, akikhez hozzászoktak.

Az egyik kardszárnyú delfin visszaengedése Fotó: youtube.com

Putyin február 22-én rendelte el, hogy az illetékes állami szervek dolgozzanak ki megoldást a nemzetközi botrányt és szakértői összefogást eredményező „cetbörtön” problémájára. A létesítményt üzemeltető négy orosz céget vétkesnek találták a halászati szabályok megsértésében – mivel az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni –, és pénzbírsággal sújtották.

A fogva tartott állatokat külföldi – sajtójelentések szerint főképp kínai – delfináriumok számára fogták ki az Ohotszki-tengerből, és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között.

Neked ajánljuk
Az orvvadászat ellenére nő a szibériai tigrisek száma a vadonban Szokatlanul sok delfint öltek meg a Feröer-szigeteken a napokban Utánajárnak a delfinek rekordszámú leölésének (videóval) Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam