2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kis odafigyeléssel fényesebb lehet a tengeri teknősök jövője

A vízbe kifeszített úgynevezett kopoltyúhálóval történő halászat világszerte elterjedt gyakorlat, ahogy mindenhol komoly gondot okoz az is, hogy temérdek, gyakran védett állat válik szándékolatlanul az eszközök áldozatává – a vándorló tengeri teknősöket különösen súlyosan érinti a probléma.

A kopoltyúhálók – amelyeket elsősorban kis léptékben, megélhetési célból vagy saját fogyasztásra gyűjtögető halászok állítanak fel –  nem válogatnak a zsákmányban, a leggyakoribb úgynevezett „mellékfogást” pedig a hálóba keveredett és gyakran elpusztuló tengeri teknősök jelentik.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) az állatokra – és mellesleg a nem éppen tehetős halászok felszerelésére egyaránt – veszélyes baleset elkerülése érdekében az állatok elriasztását célzó fény- és hangeszközökkel kísérletezik.

A NOAA eredményei biztatóak: a LED-lámpákkal felszerelt hálók használata esetében akár 60-80 százalékkal is csökkent a foglyul eső teknősök száma. A hangforrások elhelyezése is ígéretes eredményekkel járt, ezért a jövőben a két eljárás kombinációjával folytatják a kísérleteket.

Fotó: NOAA Pacific Islands Fisheries Science Center

A NOAA szakemberei bíznak benne, hogy a biztonságossá tett hálók segítségével elkerülhetővé válik például a Csendes-óceánon vándorló súlyosan veszélyeztetett kérgesteknős populációjának végső összeomlása is.

A halászat ökológiai következményeinek, különösen a mellékfogások arányának csökkentésére világszerte zajlanak kísérletek, így például Gabonban, Pakisztánban és Törökországban, de az Adrián, így Szlovéniában és Horvátországban is. 

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: noaa.gov
Vissza
Hírfolyam