2019. november 17., Gergő, Hortenzia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kis odafigyeléssel fényesebb lehet a tengeri teknősök jövője

A vízbe kifeszített úgynevezett kopoltyúhálóval történő halászat világszerte elterjedt gyakorlat, ahogy mindenhol komoly gondot okoz az is, hogy temérdek, gyakran védett állat válik szándékolatlanul az eszközök áldozatává – a vándorló tengeri teknősöket különösen súlyosan érinti a probléma.

A kopoltyúhálók – amelyeket elsősorban kis léptékben, megélhetési célból vagy saját fogyasztásra gyűjtögető halászok állítanak fel –  nem válogatnak a zsákmányban, a leggyakoribb úgynevezett „mellékfogást” pedig a hálóba keveredett és gyakran elpusztuló tengeri teknősök jelentik.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) az állatokra – és mellesleg a nem éppen tehetős halászok felszerelésére egyaránt – veszélyes baleset elkerülése érdekében az állatok elriasztását célzó fény- és hangeszközökkel kísérletezik.

A NOAA eredményei biztatóak: a LED-lámpákkal felszerelt hálók használata esetében akár 60-80 százalékkal is csökkent a foglyul eső teknősök száma. A hangforrások elhelyezése is ígéretes eredményekkel járt, ezért a jövőben a két eljárás kombinációjával folytatják a kísérleteket.

Fotó: NOAA Pacific Islands Fisheries Science Center

A NOAA szakemberei bíznak benne, hogy a biztonságossá tett hálók segítségével elkerülhetővé válik például a Csendes-óceánon vándorló súlyosan veszélyeztetett kérgesteknős populációjának végső összeomlása is.

A halászat ökológiai következményeinek, különösen a mellékfogások arányának csökkentésére világszerte zajlanak kísérletek, így például Gabonban, Pakisztánban és Törökországban, de az Adrián, így Szlovéniában és Horvátországban is. 

Neked ajánljuk
Fény derült rá, hogyan rontjuk az éjszakai állatok életkörülményeit Bölényes vadon – Az Őrségi Nemzeti Park egy részén újra a természet az úr Mintha elpusztított fák kísértetei között járnánk Műanyag-újrahasznosító céget vásárolt a MOL A jegybankoknak is jut szerep a klímavédelemben
Tovább a forrásra: noaa.gov
Vissza
Hírfolyam