2020. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Izlandra költöztették egy kínai akvárium két nyugdíjba vonult belugáját

Az idomított fehér delfinek egy olyan védett tengeri övezetben fogják tölteni nyugdíjas éveiket, amelyet korábban fogságban tartott tengeri emlősök számára alakítottak ki. Hajdanán a Szabadítsátok ki Willyt! című filmben szerepelt Keikót is itt engedték szabadon. 

A két 12 éves nőstény, Little Gray (Kis Szürke) és Little White (Kis Fehér) lesznek az első lakói az Izland déli partjainak közelében kialakított tengeriemlős-menedéknek. A Klettsvik-öbölben elterülő 32 ezer négyzetméteres tengerterületet bálnaleső hajókkal lehet megközelíteni.

A Vestmannaeyjar szigetcsoportra szállított állatok a következő negyven napot egy speciális beltéri medencében töltik, ahol gondozóik fokozatosan növelik a táplálékbevitelüket, hogy a most nagyjából 900 kilogrammos tengeri emlősök elegendő zsírt szedjenek magukra az Atlanti-óceán hideg vizének elviseléséhez.

Komoly szervezést igényelt a belugák repülőn történő szállítása Fotó: msn.com

A két belugát az orosz vizekben fogták be, és csaknem tíz évvel ezelőtt adták el őket a sanghaji Csangfeng akváriumnak. A belugák a Jeges-tengerben honosak, nem pedig az Izlandot körülölelő Észak-Atlanti-óceánban. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései szerint jelenleg 135 ezer ivarérett beluga él az arktiszi vizekben.

Little Gray és Little White annak köszönhetően töltheti nyugdíjas éveit Izlandon, hogy a sanghaji akvárium a bálnák és delfinek fogságban tartását ellenző brit vállalat, a Merlin Entertainment tulajdonába került, amely a Sea Life Trust vadvédelmi szervezettel együtt szervezte meg az állatok átköltöztetését.

Little Gray és Little White Fotó: icelandmonitor.mbl.is

1998-ban ugyanebben az izlandi öbölben engedték szabadon a Szabadítsátok ki Willyt! című filmben szereplő kardszárnyú delfint, Keikót. Az állatot „óceáni sétákkal” próbálták felkészíteni a vadonra, ám egy évvel a szabadon engedését követően elpusztult tüdőgyulladásban. Keiko soha nem csatlakozott egyetlen vadon élő kardszárnyúdelfin-csoporthoz sem, mindig az emberek társaságát kereste.

A szabadon engedett Keiko az izlandi öbölben Fotó: Willy Keiko Foundation

Little Gray és Little White ezzel szemben nem kap „kiképzést” a vadonban való boldogulásra, ugyanis életterük Klettsvikre fog korlátozódni, ahol gondoskodnak az etetésükről.

A Whale and Dolphin Conservation nevű vadvédelmi szervezet szerint nagyjából 3 ezer bálna, delfin és disznódelfin él fogságban, tartályokban tartva világszerte.

Márciusi videók arról, amikor még csak terv volt az átszállítás:

Így érkeztek meg a delfinek:

Neked ajánljuk
Hibrid delfinbébi mutatkozott be egy japán delfináriumban (videóval) Most az invazív fajok jelentik a legnagyobb fenyegetést a biodiverzitásra Különleges gyümölcsök: fehér szamóca, sárga málna, zöld ringló Így néz ki alulnézetből a Sinabung vulkán hétvégi kitörése (videóval) Már napelemekkel is lehet málnát termeszteni
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam